Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

El B·Debate ha sumat talents de tot el món per superar la ceguesa

Dr Jordi Monés, Director Mèdic de la BMF

La BMF va aconseguir reunir, al B·Debate Fighting Blindness. Future Challenges and Opportunities for Visual Restoration, una trentena de persones expertes de prestigi i amb reconeixement internacional. D’àmbits molt diversos i heterogenis, però totes centrades en la nostra missió  fundacional, la nostra preocupació principal: ¿com frenar patologies visuals que porten a la ceguesa i que, ara per ara, no tenen cura? ¿Com regenerar la retina malmesa per una DMAE, una Stargardt o una Retinosi Pigmentària?

Des del focus d’una persona experta en nanotecnologia, l’ull no es veu igual que des del punt de vista d’un investigador en cèl·lules mare. Podem dir el mateix de la fotònica, de l’optogenètica, les teràpies regeneratives, la visió artificial… La nostra intenció era precisament aquesta: fer convergir talents d’investigadors reconeguts internacionalment i de disciplines ben diverses per portar-los al nostre terreny. Podem dir que ho hem aconseguit.

Ens han demanat sovint, aquests dies, què n’hem tret, del B·Debate. No n’hem tret cap tractament revolucionari, però sí la certesa que arribarà. Alguns assaigs comencen a donar els seus primers resultats, com per exemple l’ús de cèl·lules mare per regenerar retina. També serà una realitat d’aquí a poc temps la implantació de xips biològics a la retina, i els xips electrònics al cervell que permeten que aquest no només detecti llum sinó, que, a més, pugui interpretar-la.

En 5 o 10 anys haurem millorat molt en el tractament d’algunes formes de ceguesa. Potser n’aconseguim dominar alguna. Però no hem de perdre el pols de la realitat: cada 5 segons hi ha una persona que perd la vista. I cada invident ho és per condicionants particulars que poden marcar el procés de la malaltia. Poden ser susceptibles a millorar amb un tractament determinat, o immunes a les tècniques més contrastades.

Al món hi ha 285 milions de persones amb problemes de visió. 39 milions de persones són invidents, i 246 milions més tenen baixa visió, segons l’Organització Mundial de la Salut. 1 de cada 4 persones de més de 80 anys patirà Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE). A l’Estat espanyol aquesta patologia afecta 300.000 persones. 15.000 tenen retinosi pigmentària i fins a 60.000 persones són portadores de mutacions genètiques responsables d’aquesta malaltia. Com també una de cada 4.000 persones pateix la Malaltia de Stargardt. I, malauradament, només disposem de tractament per a determinades manifestacions de la DMAE humida.

Al B·Debate hem ajuntat disciplines que ens donaran arguments per utilitzar algun dia amb èxit en un sol malalt. El camí és llarg, però tenim a l’abast molt talent. Sabem cada dia més coses per enfrontar-nos a les distròfies retinals, però cada descobriment rellevant requereix invertir-hi temps i recursos per aprofundir-hi i anar més enllà. La ciència va molt de pressa, però les malalties degeneratives de la retina fan encara més via, i són devastadores per als afectats. Nosaltres treballem cada dia per combatre-les.

Foto: Jordi Cabanas | B·Debate

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi