Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Aplicacions

Les aplicacions destacades en aquesta secció han estat provades i seleccionades tenint en compte els paràmetres de funcionalitat, facilitat d'ús, característiques de l'usuari (edat i patologia) i preu. Les descripcions i valoracions que les acompanyen han estat realitzades per l'equip expert de la consultora DRJ i la BMF.

Amazon Kindle

Temps lliure

Aquesta és una manera fàcil d’accedir a llibres de tota mena; des d’aquells de recent publicació fins a uns altres que es comercialitzin per Amazon. La seva interfície està adaptada a diversos tipus d’usuaris i, a més, es pot personalitzar la manera de visualització per a diferents nivells de visió. És totalment accessible amb lectors de pantalla i compta amb possibilitats molt bones de selecció de text, col·locació de marcadors, etc.

Veure descripció

Aquesta aplicació permet als usuaris de la llibreria d’Amazon digital Kindle accedir als llibres des d’un telèfon mòbil d’una manera senzilla amb Voice Over.

Aquesta opció d’exploració GPS està recomanada per a usuaris intrèpids que, a més d’informació sobre els llocs per on es va passant, desitgen obtenir orientació espacial en un mapa i altres característiques. Està recomanada per a persones que estiguin familiaritzades amb la tecnologia, ja que encara que les seves característiques més simples són útils per a persones amb qualsevol nivell d’habilitat tecnològica, les millors característiques d’aquesta App estan dissenyades per a aquells usuaris cecs que desitgen obtenir informació extra del lloc on es troben i que tenen un coneixement tecnològic bàsic.

Veure descripció

És una aplicació que usa el GPS per oferir la possibilitat d’identificar la seva ubicació i d’obtenir detalls de carrer, nombre, etc. Ariadne GPS permet explorar un mapa virtual de tot el que t’envolta. Amb Voice Over actiu en el dispositiu, es podrà conèixer els noms i nombres dels carrers d’al voltant pel tacte. Simplement cal tocar el mapa que apareix en la pantalla del dispositiu i desplaçar el dit per obtenir informació sobre el carrer que toca. La ubicació actual es troba al centre de la pantalla. L’element que estigui davant de la persona que està usant l’aplicació, apareix en la meitat superior de la pantalla i el que està darrere apareix en la meitat inferior.

Audesc Mobile

Temps lliure

Aquesta aplicació dóna accés a l’audiodescripció de molts títols de sèries i pel·lícules, és molt fàcil d’usar una vegada que les audiodescripcions estan descarregades en el dispositiu. La interfície és visualment correcta, encara que és possible que moltes persones requereixin ajuda per descarregar els títols. Una vegada que el títol està descarregat en el dispositiu, bastarà amb assenyalar-ho des de l’aplicació, deixar que l’App escolti el so de la televisió i començar a escoltar la pista d’àudio descripció.

Veure descripció

Amb aquesta aplicació les persones cegues poden gaudir de l’audiodescripció d’aquelles pel·lícules que s’emetin als cinemes o en televisió, que adquireixin prèviament en DVD o Blue-Ray o bé gaudeixin a través de plataformes digitals. Per a això només hauran de descarregar-se aquesta aplicació a la seva terminal mòbil i comprovar si la pel·lícula està disponible en el servidor seguint els passos indicats.

Audible

Temps lliure

L’aplicació Audible ofereix la possibilitat d’accedir als milers de títols d’audiollibres produïts per Amazon. La seva interfície és totalment apta per a persones amb qualsevol nivell d’habilitat tecnològica, ja que és molt fàcil d’usar perquè té pocs controls. És possible que algunes persones requereixin ajuda de familiars i/o amics per crear el seu compte i comprar audiollibres, però la seva interacció amb ells una vegada comprats pot ser molt independent.

Veure descripció

Audible és l’aplicació específica on es poden descarregar i escoltar còmodament els audiollibres generats per aquesta companyia. Aquesta aplicació és accessible i intuïtiva, i permet un maneig molt eficaç dels llibres, sempre que l’usuari estigui inscrit a aquest servei d’Amazon.

Be my eyes

Autonomia

Aquesta aplicació és la manera més simple i efectiva d’obtenir ajuda visual en temps real i en qualsevol moment. La seva interfície és molt simple, i la App és útil per qualsevol grau de discapacitat visual que requereixi ajuda d’un dels voluntaris amb els quals pot connectar-se a tot arreu del món i en el seu propi idioma. Es tracta d’una videoconferència, en la qual l’usuari mostra al voluntari la situació en la qual necessita ajuda, i rep una resposta. Pot usar-se també per obtenir informació sobre algun empacament, però també per obtenir ajuda en situacions com trobar algun objecte perdut per terra, buscar la porta d’un edifici, etc.

Veure descripció

Be My Eyes és una forma de connectar cecs o deficients visuals amb voluntaris vidents per ajudar-los a portar una vida més independent. Els usuaris poden sol·licitar ajuda d’un voluntari vident, i est rebrà una notificació. Tan aviat com s’accepti la sol·licitud, s’establirà una connexió d’àudio i vídeo en viu entre les dues parts. En aquest moment, el voluntari pot ajudar a les persones cegues o amb discapacitat visual a través de la connexió de vídeo de la càmera posterior per resoldre qualsevol situació que requereixi la vista.

BlindSquare és una solució molt especialitzada per a usuaris amb discapacitat visual que és capaç d’atorgar informació GPS per accedir a llocs d’interès que es trobin al voltant de l’usuari. La seva interfície és molt accessible i simple d’usar per a persones amb diferents nivells d’habilitat tecnològica, encara que la seva configuració pot resultar complexa per a llacunes persones. No obstant això, si se sol·licita ajuda a algun familiar o amic, aquesta app és molt interessant i pot proveir de més confiança als usuaris amb discapacitat visual que desitgin aventurar-se i explorar quins llocs tenen al voltant.

Veure descripció

BlindSquare és una solució que combina l’última tecnologia per ajudar als cecs en la seva vida quotidiana. Ha estat desenvolupada en col·laboració amb persones cegues i acuradament provada amb usuaris reals. Per començar, és necessari un iPhone o un iPad. També és compatible amb alguns accessoris addicionals per millorar l’experiència. Com funciona? BlindSquare usa GPS i la brúixola per determinar la ubicació. Seguidament, recopila informació sobre l’entorn circumdant de FourSquare. BlindSquare té alguns algorismes únics per decidir què informació és la més rellevant i després ho comunica amb síntesi de veu d’alta qualitat.

Detector de luz ONCE

Autonomia

El fet que l’app únicament sigui un detector de llum la fa interessant, doncs altres detectors de llum estan inclosos en aplicacions més complexes, i a vegades l’usuari té que fer molts passos per, simplement, saber si les llums estan enceses.

El fet que pugui treballar, tant amb vibracions com amb so, permet una gran flexibilitat, doncs a més de poder fer-se servir en ambients silenciosos sense problemes, és fins ara l’única app que pot ser utilitzada per persones sordcegues.

Veure descripció

L’app Detector de luz ONCE està desenvolupada per a persones cegues o deficients visuals amb l’objectiu de que aquestes sàpiguen en un moment donat si l’habitació en la que es trobin tingui algun focus de llum o no. Per saber-ho, l’app permet a l’usuari utilitzar la càmera davantera o la posterior. Les indicacions poden ser per so, per vibracions o ambdues. També s’ofereixen un percentatge que algun focus de llum estigui actiu.

Perfil d’usuaris: Aquesta aplicació està recomanada per a qualsevol tipus d’usuari que es senti còmode utilitzant el seu dispositiu. Pel seu ús, no es requereixen molts passos i és simple, intuïtiva i accessible.

Digit-Eyes

Autonomia

Digit-Eyes és una de les aplicacions més valorades que s’usa per a la lectura de codis QR i de barres dirigida a persones amb discapacitat visual. La seva accessibilitat visual és correcta, i el seu maneig molt senzill i intuïtiu; la qual cosa la fa útil per a persones amb diferents habilitats d’ús de les tecnologies. A més, la possibilitat de crear etiquetes personalitzades o d’usar etiquetes rentables, pot fer que amb l’ajuda d’un familiar o amic, les persones amb discapacitat visual puguin organitzar les seves pertinences, llibres o documents, etc. utilitzant missatges reconeixibles en text o àudio.

Veure descripció

Digit-Eyes és una aplicació robusta que llegeix etiquetes de codis de barres, permitent a persones amb discapacitat visual escanejar codis UPC / EAN per reconèixer més de 34 milions de productes de la seva base de dades. Poden fer-se també etiquetes de codis de barres mitjançant la web de Digit-Eyes i imprimir-les utilitzant etiquetes d’enviament de baix cost. Aquests codis poden contenir text que Voice Over llegeix en veu alta o utilitzar-se per fer enregistraments de so que s’escoltaran cada vegada que s’escanegi el codi des del iPhone.

FaceTime

Comunicació

FaceTime és la manera més simple en la que els usuaris d’iOS poden comunicar-se per àudio i vídeo amb els seus contactes. És d’especial utilitat per qualsevol que requereixi ajuda visual en qualsevol moment, però també és una alternativa molt fàcil d’usar per mantenir-se en contacte amb familiars i amics. La possibilitat de fer fotos de la pantalla de vídeo, permet que les persones puguin guardar moments especials en la seva càmera. Tant de l’App, com del mateix sistema operatiu la fan una aplicació imprescindible d’usar per a qui tingui un dispositiu iOS.

Veure descripció

Permet la realització de trucades d’àudio i vídeo des de la teva un iPhone, iPad i iPod Touch a altres dispositius iOS, o fins i tot a un Mac. Té diverses característiques com cridades a contactes usant un número de telèfon o ANEU d’Apple, fer trucades d’àudio i vídeo, usar la càmera frontal per mostrar la teva cara, o canviar a la càmera posterior per mostrar el que veus, prendre una foto en viu amb solament un toc, i, per últim, crear “Favorits” per accedir ràpidament a persones clau en l’aplicació “Telèfon”.

Hangouts de Google

Comunicació

Aquesta eina de Google és una manera simple de comunicar-se amb persones amb compte de Google. És accessible i fàcil d’utilitzar, sobretot quan es rep una invitació per participar en una conversa. Pot resultar complexa d’entendre per algunes persones, però resulta còmode i accessible una vegada s’entèn el funcionament.

Veure descripció

Hangout de Google és una aplicació que s’usa per comunicar-se a través de missates entre contactes; ja siguin amics, familiars, etc., videotrucades, trucades de veu, podent fins i tot enviar fotos, enganxines i emojis.

iBooks

Temps lliure

Aquest lector únicament disponible per iOS, és intuïtiu i fàcil d’usar. És important tenir en compte que només serveix per accedir a llibres publicats en la tenda iBooks d’Apple, encara que també poden guardar-se documents PDF. Per llegir els llibres i documents des d’iBooks, s’han d’usar les característiques pròpies d’accessibilitat de iOS, tals com “Llegir selecció” o “Llegir pantalla”. Encara que la seva interfície és simple, pot resultar complexa de manejar per a persones que no estiguin familiaritzades amb el sistema operatiu iOS i la seva accessibilitat.

Veure descripció

Aquesta és l’aplicació nativa de iOS per llegir llibres publicats en la plataforma exclusiva d’Apple. És accessible amb Voice Over, i es poden llegir, tant llibres específics de iBooks, com qualsevol altre document ePub o PDF que s’importi des d’altres aplicacions.

Identificador de Colores ONCE

Autonomia

Des de fa molts anys existeixen identificadors de colors per a dispositiu mòbils. No obstant, alguns d’aquests formen part d’altres aplicacions més complexes. Aquest identificador de colors és molt ràpid i fàcil d’utilitzar, pel que la seva valoració és alta quan el que es desitja és rapidesa. Els resultats són clars i fàcils d’interpretar, i l’ús de l’aplicació per un temps normal no afecta el consum de la bateria significativament.

Hi ha que tenir present, tal i com diu la seva descripció, que qualsevol identificador de colors que fa servir la càmera del mòbil per treballar pot donar resultats imprecisos si les condicions de llum i ombra de l’habitació no són adequades quan s’enfoca a un objecte.

El mode d’exploració també és una característica interessant d’aquesta aplicació, doncs en una fotografia es poden explorar els colors presents en aquesta.

Veure descripció

Identificador de Colores ONCE és una app que permet, mitjançant la càmera d’un dispositiu mòbil, detectar els colors de l’objecte al que s’enfoca.

L’accés a aquesta informació es pot fer de diferents maneres:

  1. Revisió continua de colors: l’aplicació va informant de forma constant dels colors que va detectant la càmera del dispositiu simplement amb enfocar
  2. Exploració d’una imatge: l’aplicació permet realitzar una fotografia i explorar aquesta imatge amb el dit o mitjançant una línia Braille.

Al fer servir aquesta aplicació, a l’igual que totes les d’aquest tipus existent en les tendes d’aplicacions, cal tenir en compte que depenen molt de la llum que hi ha a l’estança, de la qualitat de la càmera del terminal i de la possible ombra que nosaltres mateixos estem provocant al prendre la imatge.

Perfil d’usuaris: Aquesta app té un grau d’accessibilitat molt alt i és molt simple d’utilitzar, pel que està recomanat per a qualsevol perfil d’usuari. Precisament, la seva senzillesa la converteix fàcil de de fer servir en qualsevol moment i lloc.

Just Press record

Utilitats

La possibilitat de gravar qualsevol cosa, des de missatges curts fins a una conferència, és una de les ajudes més grans que pot obtenir una persona amb discapacitat visual. Aquesta és una gravadora molt simple d’usar, ja que com el seu nom ho indica, “únicament es pressiona el botó gravar” per començar. La seva interfície és accessible, i pot millorar-se amb les característiques d’accessibilitat del sistema operatiu. Encara que les característiques més avançades de l’App, tals com la configuració de les fonts de so, la transcripció dels enregistraments, etc. poden resultar complexes per algunes persones. Si l’aplicació es deixa configurada com ve per defecte, és realment útil i simple d’usar per a persones amb qualsevol nivell d’habilitat tecnològica.

Veure descripció

Just Press Record és una gravadora que pren avantatge de les possibilitats de sincronització en iCloud per sincronitzar els enregistraments en tots els dispositius connectats al servei. Compta amb diferents paràmetres de personalització, i fa ús del sistema de reconeixement de veu d’Apple per transcriure a text els enregistraments si es desitja, la qual cosa la fa molt útil per a conferències, reunions, etc.

KNFB Reader

Utilitats

Aquesta aplicació, malgrat el seu elevat cost, és una de les millors aplicacions per reconèixer i llegir en veu alta textos escrits. És molt fàcil d’usar, la seva interfície és molt accessible i es poden guardar els resultats del reconeixement del text en diferents formats. KNFB Reader és la millor aplicació de reconeixement de textos dirigida a persones amb discapacitat visual que s’ha creat per a dispositius mòbils, i és l’opció més fiable per a persones amb molt poc o cap resta visual, pels quals altres alternatives resulten poc fiables.

Veure descripció

Aquesta és la primera aplicació totalment dissenyada perquè les persones cegues i amb baixa visió puguin obtenir tots els avantatges de l’OCR. Ajuda amb diferents opcions al fet que l’usuari prengui la fotografia correcta, i instantàniament, mostra el text en pantalla, ho llegeix en veu alta i es va ressaltant en pantalla perquè es pugui seguir també amb la vista. És fàcil d’usar i s’obtenen molt bons resultats de reconeixement de text independentment del nivell de vista de qui l’usa.

Lazarillo app

Orientació i movilitat

Aquesta eina d’orientació és una alternativa simple i còmoda per a qualsevol persona amb deficiència visual que desitgi obtenir informació d’on es troba i els serveis que té al voltant. Simplement obrint l’aplicació, l’usuari rep per veu missatges referents als noms dels carrers i establiments que es troben al voltant. És una manera fàcil de deixar l’estrès enrere a l’hora de caminar pel carrer per totes aquelles persones qui no puguin veure correctament els cartells, sigui quin sigui el seu nivell de discapacitat visual.

Veure descripció

Aquesta aplicació de GPS para cecs i persones amb baixa visió permet explorar l’àrea que t’envolta i configurar rutes. Lazarillo és una aplicació especialitzada que ofereix eines de mobilitat: usant missatges d’àudio, t’informarà sobre llocs propers, el carrer en la qual camines, les interseccions de carrers en el teu camí i altres coses útils. Com una ràdio, l’aplicació anunciarà les coses i els obstacles al teu al voltant mentre et mous. Aquesta aplicació va ser dissenyada i implementada amb comentaris actius de persones cegues.

Tens algun dubte o proposta?

Posa't en contacte amb nosaltres, estem aquí per resoldre qualsevol dubte que et sorgeixi i per escoltar propostes de millora.

Contacta'ns
La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi