Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

SilVer amplia la seva plataforma amb noves apps per a persones cegues o amb baixa visió

La innovadora plataforma SilVer, que cataloga i recomana apps i dispositius per a qui ha perdut o té baixa visió, ha vist ampliat el seu ventall d’opcions amb noves aplicacions que s’adapten i faciliten les necessitats diàries de les persones usuàries

SilVer (Smart Aids for Visually Impaired) és una proposta pionera. Es tracta d’una web de consulta gratuïta, una plataforma que permet a les persones cegues o amb baixa visió disposar d’un espai on trobar les aplicacions i dispositius que ofereix el mercat i que millor s’adapten a les seves necessitats diàries. I, de la mateixa manera que la tecnologia evoluciona constantment, SilVer també s’actualitza amb noves aplicacions.

Des de la consultora d’accessibilitat digital DRJ Consulting i la Barcelona Macula Foundation, impulsors d’aquesta iniciativa, s’han analitzat les següents aplicacions a partir de valorar paràmetres com la funcionalitat, l’accessibilitat i la facilitat d’ús: Identificador de colores, Detector de luz, Yuka i Mercadona.

Identificador de colores ONCE

Es tracta d’una aplicació que permet detectar els colors de l’objecte al que s’enfoca. Ofereix la possibilitat que la revisió es faci de dues maneres: continua, és a dir, l’app va informant constantment dels colors que detecta la càmera; o exploració d’una imatge, revisant els colors de la fotografia que ha pres l’app.

A diferència d’altres aplicacions similars, on l’identificador forma part d’apps més complexes, aquesta és molt ràpida i fàcil de fer servir. És important tenir en compte que els resultats es veuen condicionats per la llum que hi ha on es fa servir i per la pròpia ombra que es projecti, com passa amb qualsevol altre identificador de colors.

Detector de luz ONCE

Sens dubte, saber si estàs en una habitació il·luminada o no és important. Tant si es tenen convidats a casa, com si ens preocupa el consum elèctric, per exemple. Aquesta aplicació permet a l’usuari saber si hi ha cap focus de llum a l’habitació en la que es troba.

I, a diferència d’altres detectors de llum, aquesta app no està inclosa en altres aplicacions més àmplies i ofereix els resultats per so, vibració o ambdues opcions. Aquest segon punt és important, ja que converteix aquesta app en la única que pot ser utilitzada per persones sordcegues, a més de poder fer-se ús en ambients silenciosos.

Yuka

Anar al supermercat és, en ocasions, un repte per a les persones cegues o amb baixa visió. Conèixer si un producte conté algun al·lergen és vital per a moltes persones, i no sempre és fàcil. Aquesta aplicació escaneja els codis de barres dels productes alimentaris i cosmètics, i ofereix una fitxa detallada que permet entendre l’anàlisi de cada producte.

A més, amb aquesta aplicació es pot saber si el producte en qüestió és saludable o no, recomanant productes similars i més beneficiosos en cas que l’impacte sigui negatiu.

Amb una interfície simple de fer servir, per començar a escanejar productes és necessari registrar-se amb un correu electrònic, o a través d’un compte de Facebook.

Mercadona

Relacionada amb l’anterior app, en aquest cas es tracta de l’aplicació de la cadena de supermercats, que dona accés a la compra online. D’una forma ràpida i intuïtiva, es pot fer la compra des de qualsevol lloc si s’està dins dels codis postals on el servei ja està disponible.

Aquesta aplicació permet veure els productes en detall, afegir-los al cistell, fer la compra, revisar les compres anteriors, modificar-les en funció a les necessitats de cadascú, i comprar els productes habituals sense necessitat de llistes.

Si bé l’app és intuïtiva i simple de fer servir, està indicada per aquelles persones que es trobin còmodes utilitzant el dispositiu mòbil, doncs per aprofitar-la correctament l’usuari ha de fer ús de camps de text, botons desplegables, etc. Si l’usuari és cec total i no se sent del tot còmode amb el lector de pantalla, pot resultar carregós intentar fer servir l’app correctament.

És important destacar que l’accessibilitat per a usuaris de lectors de pantalla en la versió Android no està tan desenvolupada com la d’iOS, per això no es recomana el seu ús en Android si l’usuari és cec.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi