Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Què fer quan una app no és usable amb les eines d’accessibilitat

Com part del projecte SilVer, de la Barcelona Macula Foundation, observem que nombroses aplicacions desfilen per totes les llars des de que la tecnologia s’ha obert camí entre les persones amb deficiències visuals. Moltes vegades ens guiem per recomanacions a l’escollir descarregar una o una altra, però no totes compleixen amb les nostres expectatives per no ser accessible o usable amb les eines d’ accessibilitat existents

El que marca realment si una app és accessible o usable amb l’eina de contrast o d’augment de zoom, sempre són les fonts que utilitza i els dissenys d’intefaç: com se’ns presenta l’aplicació a la pantalla i amb què tipus de colors, brillantor o llampades. La majoria de les són qüestions que estan relacionades al disseny gràfic de l’app. Però, realment existeix aquest problema amb l’ accessibilitat?

La resposta es un sí rotund. Els dissenyadors, si no tenen certs coneixements en disseny universal i accessibilitat, en moltes ocasions acostumen a posar lletres sobre botons sense contrastar, o botons desiguals als quals no es poden distingir la informació, per citar dos exemples. D’aquesta forma, l’aplicació deixa de ser accessible.

Per la seva part, els usuaris dels lectors de pantalla acostumen a ser els més afectats. Al respecte, els problemes més comuns per saber si una aplicació és accessible pel lector de pantalla són els següents:

  • Falta d’etiquetat alternatiu als botons. És a dir, en el millor dels casos el lector de pantalla verbalitza botó en lloc de l’acció que realitza.
  • L’etiquetat d’enllaços sobre fotografies no ofereix la informació necessària per a que el lector sàpiga que està sobre un enllaç, i aquest només dona un feedback de so, amb un silenci absolut sense donar informació.
  • El més dràstic de tots ocorre quan el lector de pantalla no ofereix cap informació al realitzar l’exploració de la pantalla.

Què fer davant aquesta situació?

Els problemes mencionats són només alguns dels que ens podem trobar relacionats amb l’ accessibilitat i les aplicacions mòbils. Davant qualsevol problema al respecte, és recomanable realitzar una ressenya al desenvolupador a la tenda d’apps i, sobretot en cas d’una app de pagament, sol·licitar la devolució de l’import.

És important subratllar que hi ha diferències en el funcionament del reemborsament en Android i iOS. En el primer cas, la devolució és instantània si es realitza en les dues primeres hores després de comprar l’app, passat aquest temps s’ha de reportar el problema i esperar la resolució de Google. En el segon cas, disposem de 90 dies per sol·licitar el reembors, però sempre s’ha d’assenyalar el problema i esperar la resolució d’Apple, que es guarda el dret a no retornar els diners davant eventuals irregularitats.

El projecte SilVer

SilVer (Smart Aids for Visually Impaired) és una web de consulta gratuïta que permet a les persones amb baixa visió o cegues disposar d’una plataforma amb les millors aplicacions mòbils i dispositius que ofereix actualment el mercat i que millor s’adapten a les seves necessitats quotidianes. Es tracta d’un projecte que neix de l’impuls del Dr. Jordi Monés, fundador de la Barcelona Macula Foundation (BMF), i especialista en Retina, Màcula i Vitri i investigador, juntament amb la consultora DRJ especialitzada en l’àrea de la tecnologia digital, accessibilitat i markèting.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi