El Dr. Jordi Monés anima a les grans empreses que s’impliquin en la investigació mèdica
El Dr. Jordi Monés, Director Mèdic de la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision, ha encoratjat a les grans empreses perquè s’impliquin en els projectes d’investigació mèdica que es duen a terme al país. Ho ha fet en el programa Anem de tarda, de Ràdio 4, on s’han explicat les implicacions i les línies de futur per a algunes de les considerades malalties minoritàries. El Dr. Monés es mostra partidari de «tornar a la societat allò que la societat ens dóna”, i ha apel·lat a la Responsabilitat Social Corporativa (RSC) «de les grans empreses: és qüestió d’animar-les a què aquests projectes de RSC ajudin a trobar solucions i tractaments per a les malalties minoritàries».
El Director mèdic de la BMF ha explicat que els darrers 10 anys «s’ha fet un salt enorme en els progressos en recerca bàsica, en teràpia gènica i cel·lular. Ara els investigadors clínics hem d’acostar-nos a tots aquests avenços perquè tots aquests projectes puguin passar de la recerca bàsica a la clínica». Ha destacat els assajos en fase 1 que es porten a terme en Retinosi Pigmentària i Malaltia d’Stargardt, amb teràpia gènica. Un recurs que «ja ha demostrat eficàcia en amaurosi congènita de Lever, una malaltia que deixa cecs als nens per una mena de Retinosi Pigmentària».
El Dr. Monés qualifica els avenços en teràpies génicas d’«imparables», i defensa que a Catalunya i a l’Estat espanyol «hi ha talent per fer moltes coses. Només ens limiten els diners. A Barcelona, per exemple, podríem fer el còctel: tenim investigadors de teràpia genètica de primer nivell, laboratoris que ens poden fer cèl·lules mare de primer nivell, experts en fotònica, etcètera». El també responsable de l’Institut de la Màcula assumeix que tot això «són projectes molt cars. Progressem i avancem, però hi ha països que ens guanyen perquè tenen més massa crítica i hi destinen més pressupostos».
Podeu escoltar la taula rodona en què ha intervingut el Dr. Jordi Monés a través del següent enllaç (a partir del minut 25).