Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

El PRO4VIP identifica necessitats no cobertes de persones amb baixa visió

Conclusions del PRO4VIP

El projecte europeu PRO4VIP (Innovative Procurement for Visually Impaired People) es va cloure a Trieste (Itàlia), amb les intervencions dels representants de totes les institucions consorciades. Cada entitat integrada en el projecte hi ha aportat un punt de vista diferent, d’acord amb l’àmbit d’actuació propi. Així, el PRO4VIP ha pogut copsar la veu de pacients, el punt de vista clínic i la visió dels experts, de la indústria i de l’administració. Tot per la creació i consolidació d’una xarxa europea d’autoritats públiques contractants i per la definició d’un full de ruta comú de compra pública a curt i llarg termini.

El Dr. Marc Biarnés, investigador de l'Institut de la Màcula, va intervenir al Final Meeting de manera telemàtica des de la seu de la BMF.

El Dr. Marc Biarnés, investigador de la BMF, va intervenir al Final Meeting de manera telemàtica des de la seu de la Fundació.

L’investigador de la BMF Dr. Marc Biarnés ha fet una exposició en què ha destacat les necessitats encara no ateses dels professionals de la salut dedicats a la baixa visió. Biarnés ha destacat els 9 punts clau a què ha arribat un grup de professionals multidisciplinar format entre d’altres per metges oftalmòlegs, especialistes en baixa visió, psicòlegs i optometristes:

  1. Pel que fa a la prevenció de les malalties oculars, la teràpia més anhelada pels professionals clínics és una vacuna que pugui prevenir-les.
  2. Respecte a la millora de la detecció precoç de la malaltia ocular, els experts busquen mètodes d’imatge que permetin més resolució o l’avaluació no invasiva de l’estat metabòlic de les estructures oculars. També s’apunta com a necessària la teleaplicació del mètode d’screening glaucomatós.
  3. Els metges especialistes en oftalmologia consideren important també desenvolupar teràpies per a la regeneració i recuperació de la retina i el nervi òptic danyats per les malalties degeneratives.
  4. També potenciar el coneixement sobre les patologies, a través d’eines d’aprenentatge i bases de dades compartides.
  5. Consideren cabdal, així mateix, assegurar l’adherència del tractament al pacient, mitjançant mètodes que permetin el record o l’administració automàtica dels fàrmacs. La millora de la gestió clínica dels pacients també passa per la millora de la comunicació pacient-doctor.
  6. El projecte PRO4VIP ha identificat la necessitat del desenvolupament del monitoratge remot del pacient, mitjançant la telemedicina.
  7. Cal estendre el coneixement de la malaltia, ja que la manca de consciència al voltant de les patologies entre la població pot contribuir a la diagnosi tardana.
  8. Seria desitjable també comptar amb paràmetres d’autocontrol de la malaltia, incloent els instruments per al monitoratge remot i l’increment del coneixement del pacient respecte la patologia que pateix.
  9. Finalment, es veu com a necessari el desenvolupament de processos d’estandardització. Això permetria dur a terme visites més eficients, millorar les programacions dels pacients i els facultatius i augmentar el temps dedicat a la relació amb el malalt.

Podeu ampliar la informació a la pàgina del PRO4VIP o a la secció que l’European Blind Union dedica al projecte.

El projecte PRO4VIP ha rebut finançament del Programa de la Unió Europea Horizon 2020, a través del Grant Agreement 645584.

pro4vip-footer

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi