Visions científiques per a tots els ulls
La BMF: Research for Vision i l’Institut de la Màcula s’instal·len a CosmoCaixa per conscienciar sobre l’impacte de les malalties degeneratives i divulgar les línies de recerca que ens han d’ajudar a controlar formes de ceguesa que avui són incurables.
És a l’espai Top Ciència de CosmoCaixa, l’àmbit del reputat centre de l’Obra Social “la Caixa” dedicat als últims avanços científics. Es diu Retina. Nous tractaments per curar la ceguesa.
La BMF i l’Institut de la Màcula hi han intervingut amb una estació dedicada als àmbits de recerca en què totes dues institucions excel·leixen, vinculades a grups de treball internacionals de primera línia. La mostra té diversos nivells de profunditat. A través d’un recorregut amè i en gran mesura interactiu, les persones que la visiten obtenen una panoràmica àmplia de l’estat de les investigacions científiques més avançades sobre les patologies retinals més comunes. I un marc de referència que és tot el planeta, perquè la ceguesa és una condició adquirida per milions de persones arreu del planeta, de totes les cultures i condicions.
Intervenció del Dr. Monés
El Dr. Monés dona la benvinguda a l’espai. En una pantalla vertical de gairebé dos metres d’alçada, emmarca el problema: al món hi ha 39 milions de persones cegues, i 285 milions amb problemes de visió. A partir d’aquí, apunta les vies de solució explorades en projectes com l’EYE-RISK, finançat amb fons europeus. Busca la identificació dels factors de risc per a la DMAE, una patologia marcada pels condicionants genètics però influïda, també, per factors ambientals i individuals. També apunta la implicació de la BMF i l’IM en altres projectes d’abast continental, com el LITE, el PRO4VIP i l’acceleradora catalana Advance(cat).
Fumar incrementa el risc de causar ceguesa?
És una de les preguntes que haureu de respondre si continueu el recorregut proposat a CosmoCaixa. El consum de tabac, sí, és un d’aquells factors individuals que incideixen negativament en el risc de patir una DMAE. La pantalla interactiva pregunta i el sistema guarda la resposta, de manera que després de contestar cadascuna de les qüestions proposades teniu l’oportunitat de comparar la vostra reacció a la d’altres persones que han passat prèviament pel Top Ciència.
En el laboratori: cèl·lules i pipetes
Avui en dia, la gran esperança per controlar patologies incurables, com la DMAE atròfica, la malaltia de Stargardt o la retinosi pigmentària és la teràpia cel·lular. En el tercer pas de Retina. Nous tractaments per curar la ceguesa, el Dr. Monés es transforma en un personatge de vídeojoc a l’estil cartoon i dirigeix una investigació en què explica els principis que treballa la ciència per a una futura teràpia cel·lular. Ens introduirem en la recerca per mirar de frenar les patologies esmentades. Simularem un treball de teràpia cel·lular que en aquest joc resultarà exitós. Diferenciarem les cèl·lules mare pluripotents induïdes a cèl·lules de l’epiteli pigmentari retinal i fotoreceptors. Amb l’aplicació d’aquests elements frenarem la degeneració d’aquest teixit. Un procediment que els investigadors preveuen aplicable en la pràctica en la pròxima dècada.
L’ull, instrument de precisió
La passa següent en el recorregut expositiu explica els mecanismes complexos i precisos que fan que l’ull pugui captar els estímuls de l’exterior i traslladar-los al cervell perquè aquest els pugui descodificar amb fidelitat. De la mà del
Dr. Biarnés, l’audiovisual aprofundeix en els elements clau de la visió a través de l’òrgan de la vista, i en com determinades alteracions poden arribar a deixar-lo a les fosques.
Els continguts de Retina. Nous tractaments per curar la ceguesa s’han elaborat a partir de l’expertesa de l’IM i la BMF. Hi han col·laborat el Dr. Monés, la Dra. Ferraro, el Dr. Biarnés, Eduardo Rodríguez i Anna Borrell. Es pot visitar a CosmoCaixa Barcelona fins el mes de setembre de 2018.
Fotos: Sergi Moriana.