Nova jornada de treball de l’acceleradora per al desenvolupament de teràpies avançades de Catalunya a la qual participa la Barcelona Macula Foundation
El projecte europeu ADVANCE.CAT, que té com a objectiu desenvolupar medicaments basats en teràpies avançades (gens, cèl·lules i teixits) i fomentar la col·laboració entre organitzacions punteres de Catalunya, ha mantingut una jornada de treball per avaluar els avenços dels últims tres mesos. El projecte compta amb la participació d’una xarxa de destacades entitats de l’àmbit de la investigació biomèdica, entre les quals es troba la Barcelona Macula Foundation (BMF) que porta a terme investigacions sobre malalties de la retina que produeixen ceguesa i que no tenen tractament.
En aquesta jornada, el Dr. Roura, de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) ha explicat que estan treballant en l’optimització d’un bioreactor per a l’extracció d’exosomes produïts per cèl·lules mare mesenquimals (MSC), evitant la recollida de restes de cèl·lules no viables en l’extracció. La investigació dels exosomes com a eina terapèutica pot ser útil per controlar respostes immunològiques no desitjades en la nanomedicina translacional.
També es va valorar el treball realitzat per l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), juntament amb l’IBEC, respecte al desenvolupament d’estratègies de diferenciació de cèl·lules mare somàtiques en fenotips de cèl·lula beta madura capaç de secretar insulina mitjançant la utilització de nanofibres de pèptids autoensamblants. Durant els últims mesos van aconseguir validar el traçat cel·lular de les cèl·lules beta durant l’expansió (transició epitelial-mesenquimal).
A més, l’empresa Qrem presentar una plataforma de descelularització de mostres en què es va començar a treballar. Aquesta plataforma presentaria l’avantatge de descelularitzar diverses mostres en paral·lel, reduint el temps dels protocols i disminuint la manipulació directa per reduir possibles contaminacions.
Una de les notícies més destacades va ser també que la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), al costat d’altres 9 institucions, van aconseguir un finançament de 3,8 milions d’euros atorgats pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea per al projecte Advanced Stem Cell Technologies for Neurology (ASCTN-Training). Aquest projecte es va posar en marxa per a la formació de joves investigadors en teràpies cel·lulars aplicades a malalties neuronals en diversos països europeus.
D’altra banda, es va informar que, el proper 12 de desembre, la UB assistirà, en representació del consorci ADVANCE.CAT, a la sessió inaugural del BIOREGATE Fòrum (Nantes, França) per presentar el projecte i explicar el treball que es desenvolupa en ell.
Aquest programa està cofinançat per l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya i per la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) Catalunya 2014-2020.