Ascamm i la BMF signen un conveni per desenvolupar solucions contra la ceguesa
15 d’abril de 2013 – La Fundació Ascamm, Centre Tecnològic de referència internacional en tecnologies industrials i membre de TECNIO – la xarxa creada per ACC1Ó que potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel·lència, ha subscrit un conveni de col·laboració amb la Fundació Barcelona Macula Foundation amb l’objectiu de desenvolupar, de forma conjunta, solucions tecnològiques que permetin avançar en la lluita contra la ceguesa.
La Barcelona Macula Foundation és una fundació sense ànim de lucre. Els seus principals objectius són promoure i ajudar a la investigació de malalties relacionades amb la màcula, la retina i la visió en general que causen ceguesa.
El conveni estableix les bases de col·laboració entre ambdues fundacions per seguir avançant en el desenvolupament de sistemes, tècnic i instrumental que permetin abordar diferents teràpies de regeneració cel·lular, per a la recuperació de visió, sobre la base de l’experiència que el Centre Tecnològic d’Ascamm té en l’àmbit de la microfabricació.
Segons el Dr. Jordi Monés, Director Mèdic de la Barcelona Macula Foundation, “el coneixement de les patologies i la nostra experiència en múltiples projectes d’investigació ens permet treballar en el desenvolupament de tractaments i tecnologies d’aplicació clínica que evitin la pèrdua de visió i que permetin recuperar-la quan ja s’ha produït”.
Malalties oculars
L’augment de l’esperança de vida als països desenvolupats fa que augmenti la prevalença de malalties que, fins fa poc, tenien poca incidència i que afecten en gran mesura la qualitat de vida dels que les pateixen.
És el cas de les malalties degeneratives de la retina i la màcula, que comporten una pèrdua de visió que pot acabar causant ceguesa i per a les que avui encara no hi ha tractaments eficaços.
Algunes dades sobre malalties oculars
- Actualment la ceguesa afecta al 0,15% de la població espanyola (+ de 70.000 persones), amb una despesa anual de 358 milions d’euros, entre costos directes i indirectes.
- Segons dades facilitades per l’ONCE, més de 700 mil persones viuen a Espanya amb degeneració macular associada a l’edat i prop de 2 milions amb retinopatia diabètica.
- Es calcula que al món hi ha actualment 284 milions de persones amb algun problema visual i d’ells, 39 milions són cecs, el que equival al 0,7% de la població mundial.
- Els experts estimen que vuit de cada deu casos de ceguesa existents al món i també a Espanya són evitables amb mesures de prevenció i diagnòstic precoç. El 80% dels casos de ceguesa es podrien haver evitat amb visites periòdiques a l’oftalmòleg.
Els avenços tecnològics, segons han indicat les dues fundacions, són imprescindibles no només per la reducció de la ceguesa o la limitació visual de les persones, sinó també per disminuir el cost econòmic que representa.
Ascamm i el sector biomèdic
Ascamm té una llarga experiència en el desenvolupament de solucions innovadores en productes sanitaris, implants, instrumental i equipaments per als sectors de tecnologies mèdiques, ortopèdia i dental.
Així mateix, Ascamm és especialista en microfabricació, processos avançats amb polímers tècnics i materials compostos, substitució del metall per polímers, personalització de producte i assistència a la industrialització i certificació, oferint a més la possibilitat d’acompanyar els projectes amb estudis de viabilitat tècnica i econòmica, anàlisi del cicle de vida i ecodisseny.
Sobre LA BARCELONA MACULA FOUNDATION
Fundació científica creada per lluitar contra la ceguesa mitjançant projectes de recerca bàsica i preclínica i col·laborant en projectes de recerca clínica. El seu equip científic ha treballat en projectes de recerca que ja han ajudat a millorar els tractaments actuals per les patologies associades a la màcula i la retina. Actualment se centra en la lluita contra les malalties degeneratives maculars i retinianes que causen ceguesa i no tenen tractament, com la DMAE seca, la retinosi pigmentària o la malaltia de Stargardt, amb projectes innovadors que inclouen teràpia regenerativa i cel·lular. Compta amb acords de col·laboració amb entitats com l’Institut Català de Nanotecnologia, l’Institut de Ciències Fotòniques, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, l’Hospital Universitari Vall Hebron o la Universitat Autònoma de Barcelona.
Per més información
Barcelona Macula Foundation – Patricia Anguera T. 607880968