Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

“Tinc Baixa Visió”, el distintiu de l’esperança

La baixa visió és la condició visual que pateix una persona amb una reducció important de la seva visió i que afecta a la realització d’algunes tasques quotidianes. Amb motiu del Dia Mundial de la Visió, la Barcelona Macula Foundation i l’Institut de la Màcula s’uneixen a la campanya per conscienciar a la societat sobre les persones que pateixen baixa visió i les situacions que s’enfronten a diari

Amb motiu del Dia Mundial de la Visió, que se celebra el dijous 10 d’octubre, tant la Barcelona Macula Foundation com l’Institut de la Màcula mantenen el seu compromís en la recerca per oferir solucions el més aviat possible. Aquest any, també, s’uneixen a la campanya realitzada en col·laboració amb associacions i especialistes de tot l’Estat per conscienciar a la societat sobre la baixa visió i facilitar la comprensió davant la problemàtica a la que s’enfronten a diari qui la pateixen.

“Tinc Baixa Visió” és el distintiu que s’ha presentat amb motiu de la campanya, que té l’objectiu de sensibilitzar a la societat, que majorment considera la vista com alguna cosa que es té o no és té, sense comprendre que hi hagi persones que, per exemple, puguin llegir un llibre però no saber quin autobús s’apropa a la parada.

Per a Helena Vidal i Laura Ruiz, pacients que tenen la malaltia de Stargardt i pateixen baixa visió, es tracta d’un distintiu d’esperança. “Esperança i com una oportunitat per assolir major autonomia”, afirma Helena Vidal, estudiant. Cap de les dues coneixia el distintiu, però no tenen dubtes sobre la seva utilitat.

Al carrer no veig rostres, només veig la silueta de les persones. A vegades no saludo, però no perquè no vulgui, sinó perquè no la veig. I clar, quedo malament amb la gent”, relata amb preocupació Laura Ruiz, enòloga. No obstant, considera que el distintiu que a partir d’ara farà servir al sortir de casa l’ajudarà davant aquestes circumstàncies.

Les dues, que participen a un assaig clínic a l’Institut de la Màcula, creuen que el distintiu “Tinc Baixa Visió” ajudarà a canviar els prejudicis i la predisposició de la societat. “La gent no entén què és la baixa visió”, explica Laura, que assegura haver viscut situacions a las que l’han titllat de presumida.

No distingeixo les monedes, per la qual cosa al pagar deixo les monedes al mostrador i li demano a la dependent que les agafi. Un dia, em van dir ‘Ai, què presumida! No passa res per posar-se ulleres’. Des de llavors, acostumo a pagar amb targeta”, narra Laura, qui també ha rebut respostes “faltes d’amabilitat quan al tren preguntes per la següent parada, perquè no pots llegir-ho”.

Helena també ha patit situacions similars. A ella, la malaltia de Stargardt li dificulta el poder llegir els números en pantalles de torn que hi ha, per exemple, a l’Administració Pública o en el mercat. “Hi ha vegades que no veig el meu número, i segueixo asseguda a la sala d’espera”, explica. “Una ocasió va venir una funcionària a buscar-me, cridant pel número a la sala i, a l’aixecar-me, em va contestar de mala forma i reaccionant malament, molesta perquè no m’hagués aixecat”, afegeix.

Helena no coneix a ningú que faci servir el distintiu, però com Laura, confia en el seu ús com “una oportunitat”. “Em costa llegir el número de l’autobús que s’apropa a la parada, perquè al ser llums de leds m’ho posa difícil, i pràcticament no ho distingeixo fins que no està prop”, relata Helena, que reconeix haver perdut alguna vegada l’autobús al no poder reaccionar a temps. “La gent, en la seva majoria, és amable i et respon de bones maneres; però al tractar-se la baixa visió d’una condició que l’altre no percep, com sí succeeix amb altres discapacitats, a vegades et trobes amb persones que reaccionen malament”, explica.

Des de la Barcelona Macula Foundation i l’Institut de la Màcula treballem des de fa anys en el tractament i la recerca de malalties de la màcula i la retina. Hem aportat el nostre gra de sorra per trobar cura a la pèrdua de visió, i estem cada vegada més prop d’aconseguir el nostre objectiu.

Però, mentre investiguem per trobar la cura, diverses malalties ocasionen baixa visió a les persones que les pateixen. Patologies com la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), retinosi pigmentària, cataractes, retinopatia diabètica (RD) i el glaucoma poden ser l’origen de la reducció del camp visual que no pot ser restablerta per mitjà de cirurgia, tractaments farmacològics o ulleres convencionals.

Davant aquesta situació, els pacients pateixen dificultats o incapacitats per realitzar algunes tasques del seu dia a dia, com anar a comprar, realitzar gestions administratives, esperar l’autobus o estar a la cola del mercat.

L’Institut de la Màcula té el distintiu “Tinc Baixa Visió” a disposició dels pacients que estiguin interessats. En el següent vídeo, realitzat pels nostres companys de Begisare, s’explica què significa el distintiu y es donen 10 passos per interactuar amb qui pateix baixa visió:


La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi