El BJO publica una nova classificació de subtipus d’atròfia geográfica identificada per investigadors de la BMF
El British Journal of Ophthalmology (BJO) difon l’estudi clínic de la BMF en el marc del projecte europeu EYE-RISK per identificar fenotips oculars en pacients amb atròfia geogràfica (AG). La investigació caracteritza 3 tipus de AG, un dels quals va mostrar una pauta de creixement particularment lenta. Les característiques estudiades han resultat ser importants per al pronòstic de la malaltia. També per establir l’elegibilitat dels afectats en estudis clínics i per fer correlacions fenotips-genotips.
Les característiques estudiades han resultat ser importants per al pronòstic de la malaltia
L’estudi s’ha fet a partir del seguiment al llarg d’una mitjana d’1,5 anys a pacients amb AG (la variant més avançada de la DMAE atròfica). Es va utilitzar la metodologia de l’anàlisi en clúster per identificar subgrups entre la població estudiada, basats en la presència de certes característiques del fons d’ull, com druses toves o pseudodruses reticulars (RPD), atròfia foveal primària o elevada autofluorescència del fons de l’ull, entre d’altres.
Podeu llegir tot l’article aquí.
Imatge: Exemples de fenotips. Imatges representatives de fons d’ull (A-C), FAF (D-F) i domini espectral d’OTC (G-I) imatges de fenotip 1 (primera columna), 2 (segona columna) i 3 (tercera columna). El fenotip 1, amb creixement lent, es caracteritza per l’atròfia foveal i una càrrega alta de druses toves, mentre que el fenotip 3 va mostrar una càrrega alta de pseudodruses reticulars, una àrea perifoveal de atròfia amb FAF incrementat i poc gruix subfoveal coroidal. El fenotip 2 presenta condicions intermèdies entre els fenotips 1 i 3, en l’autofluorescència del fons.
L’EYE-RISK està finançat pel Programa d’Investigació en innovació Horizon 2020 de la Unió Europea sota el Grant Agreement 634479.