Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

CMRB i BMF presenten els avanços en teràpia cel·lular amb RPE en el marc del Advancecat

El passat 25 de juliol es va celebrar una jornada dedicada a les teràpies avançades organitzada pel consorci ADVANCE.CAT, on van tenir lloc la 8ª reunió trimestral dels membres del projecte i la 2ª Assemblea General del consorci.

En la reunió, la doctora Anna Duarri, en representació del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) i de la Barcelona Macula Foundation (BMF), va presentar els últims resultats obtinguts després de l’assaig de teràpia cel·lular amb epiteli pigmentari de la retina (RPE) derivat de cèl·lules mare pluripotents induïdes humanes (hiPSC), en un model animal d’atròfia selectiva de les capes externes de la retina que s’assembla a l’atròfia geogràfica (GA) de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE).

El treball conjunt d’ambdues institucions ha demostrat que, les cèl·lules hiPSC- RPE implantades, són capaces d’integrar-se en la retina sana i de formar una monocapa epitelial. D’altra banda, també s’ha vist que la capacitat d’integració d’aquestes cèl·lules no és òptima a la zona atròfica i, en tot cas, s’integren de forma puntual. Aquests fets, en un context clínic, podrien sostenir la hipòtesi que l’ús de les hiPSC-RPE podrien tenir la capacitat d’integració fora dels límits de la GA, la qual cosa potencialment podria tenir efectes tròfics o de suport a les cèl·lules natives, contribuint així a la supervivència cel·lular i fent més lenta la progressió de l’atròfia. L’objectiu traslacional, en un període de mig termini, serà intentar promoure un assaig clínic Fase I per avaluar la seguretat d’aquesta teràpia cel·lular i posteriorment començar una segona Fase per intentar evidenciar el retard de la progressió de la malaltia.

La BMF també va estar present en la 2ª Assemblea General organitzada pels coordinadors de l’ADVANCE.CAT. Per a aquest esdeveniment es va convidar a autoritats polítiques, investigadors, executius farmacèutics i inversors que van parlar del futur de les teràpies avançades i del potencial de Catalunya i de l’ADVANCE.CAT per ser claus en aquest prometedor camp. El debat va comptar amb el Dr. Albert Barberà, Director General de Recerca i Innovació en Salut, Departament de Salut i Lluís Juncà, Director General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, Departament de la Vicepresidència i de l’Economia i Hisenda, tots dos de la Generalitat de Catalunya. També van participar al debat representants de la Universitat de Barcelona, Biocat, Hospital Clínic, Ferrer Advanced Biotherapeutics i Asabys Partners.

Aquest programa està cofinançat per l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya i per la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) Catalunya 2014-2020.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi