Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Demà es celebra el” Dia Mundial de la Visió”

Barcelona, 10 d’octubre de 2012 – La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és la primera causa de pèrdua de visió del món occidental en pacients de més de 50 anys. Actualment, més de 25 milions de persones pateixen aquesta malaltia al món, afegint cada any al voltant de 500.000 afectats.

A Espanya, es detecten anualment uns 26.000 nous casos d’afecció macular, i es calcula que més de 3.000.000 de persones estan ara per ara en risc de patir-la en els propers anys.

El “Dia Mundial de la Visió” és una iniciativa l’objectiu de la qual és la prevenció de la discapacitat visual o la recuperació de la vista i que compta amb el suport de la Barcelona Macula Foundation (www.barcelonamaculafound.org), institució científica líder en la investigació per lluitar contra la ceguesa, entre altres entitats nacionals i internacionals.

Impulsat i creat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el dia mundial de la visió és l’activitat de major repercussió entre l’opinió pública per impulsar la prevenció de la ceguesa, emmarcada en la iniciativa mundial «Visió 2020: el dret a veure », creada per l’OMS i l’Organisme Internacional de Prevenció de la Ceguesa.

1 de cada tres persones, futurs afectats per la degeneració macular
Segons el Dr. Jordi Monés, director de la Barcelona Macula Foundation, “el creixent envelliment de la població en molts països provocarà l’augment també del nombre de persones en risc de patir discapacitats visuals associades a l’edat, per la qual cosa és vital continuar amb les línies d’investigació actuals “.

Actualment, al voltant d’un 65% de les persones amb discapacitat visual són majors de 50 anys. “La majoria pateixen degeneració de la màcula, una malaltia que afecta la zona de la retina especialitzada en la visió fina dels detalls i que ens permet llegir o distingir la cara de les persones”, explica el Dr Monés. “Hi ha dos tipus de DMAE: la humida i la seca. En ambdós casos, quan la malaltia està avançada el malalt pateix un dèficit visual molt sever que pot desembocar en una discapacitat visual molt profunda o ceguesa legal “.

Noves línies d’investigació
El 2009 l’OMS va aprovar el “Pla d’Acció per a la prevenció de la ceguesa i la discapacitat visual”, a manera de full de ruta per als estats membres, la Secretaria de l’OMS i els associats internacionals.

En aquest context, cal destacar les últimes novetats en la investigació de nous protocols per a la prevenció i diagnòstic precoç d’ambdós tipus de DMAE, especialment en la seva variant seca o atròfica.

“Ens trobem davant d’una malaltia que s’està convertint en una autèntica epidèmia”, afirma el Dr. Monés. “Les línies d’investigació més innovadores, en les que treballem des de la Barcelona Macula Foundation en col•laboració amb altres centres com el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN) o la Fundació Vall d’Hebron, van des de l’aplicació clínica de noves molècules per intentar aturar l’avanç de la malaltia, fins a l’aplicació de làsers especials i teràpies regeneratives mitjançant trasplantaments de teixit o cèl•lules mare “, conclou el Dr. Jordi Monés.

Barcelona Macula Foundation (www.barcelonamaculafound.org)
L’activitat de la Barcelona Macula Foundation es centra en la investigació bàsica per lluitar contra la ceguesa, especialment en patologies relacionades amb la màcula i la retina, les més prevalents en població gran dels països desenvolupats i actualment encara sense curació. La BMF col•labora amb institucions de reconegut prestigi metge i investigador: centres de recerca com el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) o l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN), entitats mèdiques com el Consorci Sanitari de Terrassa, l’Hospital Dos de Maig, la Fundació Teknon o la Fundació Vall d’Hebron i universitats com La Salle, la UAB o la UPC.

Dia Mundial de la Visió
El Dia Mundial de la Visió és una iniciativa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que se celebra el segon dijous d’octubre. Té com a objectiu centrar l’atenció de l’opinió pública en la ceguesa, la discapacitat visual i la rehabilitació dels discapacitats visuals. S’estima que la incidència anual de la DMAE humida a la població major de 50 anys al nostre país és d’uns 26.000 nous casos cada any, amb una població total afectada d’unes 350.000 persones. Més de la meitat de nous casos de DMAE no arriben mai a la consulta de l’especialista en retina.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi