La BMF presenta eines per construir noves teràpies contra la ceguesa
La Dra. Lucia Ferraro i Eduardo Rodríguez van presentar el passat cap de setmana a Leibertingen (Alemanya) eines desenvolupades des de l’entorn de la BMF per al desenvolupament de teràpies regeneratives i per a la diagnosi i seguiment de les degeneracions visuals.
Eduardo Rodríguez Bocanegra va donar a conèixer un model animal d’atròfia geogràfica selectiva que, segons l’investigador de la BMF, representa una eina útil en la investigació de noves teràpies regeneratives per a la recuperació de la funció visual mitjançant la teràpia cel·lular o l’optogenètica. Aquest treball, titulat “A Swine Model of Selective Geographic Atrophy of Outer Retinal Layers Mimicking Atrophic AMD: A Phase I Escalating Dose of Subretinal Sodium Iodate” està publicat a la revista Investigative Ophthalmology & Visual Science. Rodríguez Bocanegra va prendre part a la sesió de generació de models de malaltia del projecte europeu EYE-RISK.
De la seva banda, a la sessió de pósters, la Dra. Ferraro va presentar el treball titulat “Validation of an adaptative optics scanning laser ophthalmoscope propotype in patients with degenerative retinal diseases”, on es recullen resultats obtinguts pel projecte europeu LITE dut en col·laboració estreta amb l’Institut de la Màcula (IM) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). En aquest projecte s’ha generat una nova màquina desenvolupada conjuntament amb col·laboradors italians, Construzione Strumenti Oftalmici (CSO), Istituto Nazionale di Ottica (INO) i Istituto di Fisica Applicata Nello Carrara (FAC), ha ha permès obtenir imatges de fotoreceptors en pacients amb malaltia de Stargardt o Retinosi Pigmentària. La Dra. Ferraro va parlar de la utilitat d’aquesta màquina per conèixer amb més profunditat la patogènesi i la progressió d’aquestes malalties.
El Young Research Vision Camp, patrocinat per EYE-RISK i celebrat del 29 de juny al 2 de juliol al Castell de Wildenstein, reuneix cada any desenes de joves científics que poden presentar els treballs que realitzen i establir així possibles col·laboracions en projectes d’investigació de tota Europa.
Durant els tres dies de congrés es van dur a terme diverses sessions on es van tractar temes d’actualitat en l’àmbit de la investigació oftalmològica. Algunes de les temàtiques més destacades van ser el desenvolupament de la retina, models de malaltia, homeòstasi, hipòxia, mecanismes de mort cel·lular, factors de risc, novus desenvolupaments en rehabilitació visual i la teràpia gènica.
L’EYE-RISK està finançat pel Programa d’Investigació en innovació Horizon 2020 de la Unió Europea sota el Grant Agreement 634479.