El Dr. Jordi Monés fa pedagogia sobre la DMAE als Matins de TV3
La pedagogia sobre les fases, causes i conseqüències de la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) ha centrat el gruix de la intervenció del director mèdic de la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision al programa Els Matins de TV3. El Dr. Jordi Monés ha explicat els factors que fan que la DMAE sigui la principal causa de ceguesa en persones de 50 anys. També ha destacat com hores d’ara hi ha tractaments que poden frenar la forma humida de la malaltia i investigacions en marxa que han de permetre controlar-ne la forma atròfica en els pròxims anys.
El plató i les càmeres del programa matinal de la televisió catalana han servit per fer una simulació de com la DMAE afecta el camp de visió del malalt. També s’han pogut comparar diverses imatges que mostren de manera gràfica com funciona l’ull sa i com aquestes funcions queden compromeses a mesura que avança la patologia.
El Dr. Monés ha fet èmfasi en la importància de la diagnosi precoç de la DMAE, un fet que en facilita el control quan està en les fases inicials. «És molt important, en malalties degeneratives —diu- agafar-les a temps».
El responsable mèdic de la BMF ha explicat que ara s’han començat a fer assajos clínics per trobar tractaments per a la forma atròfica de la DMAE, fruit de projectes col·laboratius amb institucions de tota Europa. Assegura que a Catalunya es tenen les eines i el talent per trobar solucions per a aquestes patologies, però, apunta que «per tirar endavant aquests projectes precisem molta inversió econòmica. Fa uns anys no teníem ni les eines ni els recursos econòmics. Ara —destaca- tenim les eines, però estem en stand by per manca de finançament».
Pots veure l’entrevista completa aquí.