Estudi recent sobre la prevalença de la DMAE a Europa
El consorci europeu EYE-RISK, del qual la Barcelona Macula Foundation en forma part al costat de l’Erasmus Medical Center (Rotterdam), Radboud University Medical Center (Nijmegen) i Eberhard Karls Universität Tübingen — EKUT — (Tübingen), entre molts d’altres, ha publicat recentment un article sobre la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), a la revista American Academy of Ophthalmology, titulat: “Prevalence of age-related macular degeneration in Europe”.
La DMAE és la causa més comuna de ceguesa en persones de més de 50 anys en països desenvolupats. És una malaltia degenerativa, crònica i progressiva que causa la pèrdua de visió per afectació de la regió central de la retina, la màcula. La DMAE es pot dividir en dues etapes: la DMAE primerenca, que es caracteritza per l’aparició de druses i canvis en l’epiteli pigmentari de la retina; i la DMAE tardana, que es pot diferenciar en dos subtipus: atròfia geogràfica (AG) i neovascularització coroïdal (NVC).
L’objectiu d’aquest estudi ha estat determinar la prevalença de la DMAE primerenca i tardana a Europa des de 1990 fins al 2013. Això es deu al fet que els perfils de risc de la malaltia i les opcions de tractament han canviat considerablement a llarg dels anys havent pogut afectar la prevalença de la malaltia.
Les dades de prevalença de la DMAE provenen de 14 cohorts basades en la població de 10 països europeus, fet que representa un total de 42.080 participants en l’estudi de més de 40 anys d’edat. Per harmonitzar la classificació de la malaltia, els estudis utilitzats van ser reclassificats d’acord amb la Classificació de Rotterdam (van Leuwen R et al. Ophthalmology. 2003). Per al càlcul de les dades de prevalença de la DMAE primerenca i tardana es va realitzar una metaanàlisi d’efectes aleatoris estratificats per edat, cohort de naixement, regió geogràfica i pel període de temps de l’estudi.
S’observa una disminució de la prevalença de la DMAE gràcies a les opcions de tractament
aparegudes en les dues últimes dècades
S’ha observat una disminució en la prevalença de la DMAE i una millora en l’agudesa visual en la NVC durant aquestes dues últimes dècades a Europa. Això és deu probablement al fet que s’estan duent a terme estils de vida cada vegada més saludables i a la implementació del tractament antiangiogènic. Malgrat això, la DMAE segueix sent un important problema de salut pública entre la població europea, ja que el nombre de persones afectades per la malaltia augmentarà considerablement en les pròximes dècades a causa de l’envelliment de la població.
Aquesta publicació recull que, malgrat que múltiples petits estudis han valorat la prevalença de la DMAE i la seva relació amb la disminució visual en diversos països d’Europa, era necessària una clara visió general per al continent en el seu conjunt. Aquestes dades epidemiològiques completes ajudaran a desenvolupar una adequada planificació als responsables de formular les polítiques de salut pública i cura de la visió.
EDUARDO RODRÍGUEZ, MSc, MEMBRE DE L’EQUIP D’INVESTIGACIÓ DE LA BMF