Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

El projecte europeu EYE-RISK, presentat a Berlín

Els resultats del projecte de recerca del consorci europeu EYE-RISK, del qual forma part la Barcelona Macula Foundation, han estat presentats a Berlín en una conferència de premsa liderada per Marius Ueffing, coordinador del projecte i director de l’Institute for Ophthalmic Research de la University of Tübingen i per Franz Badura, president de l’Associació PRO RETINA Deutschland. L’estudi explora el paper combinat dels factors genètics i no genètics en el desenvolupament de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE).

L’objectiu de la roda de premsa ha estat exposar els resultats aconseguits en aquesta primera etapa del projecte i traslladar la intenció del Consorci d’iniciar una segona fase per aconseguir obtenir el màxim potencial d’aquesta col·laboració.

El projecte EYE-RISK utilitza dades epidemiològiques que descriuen el fenotip clínic, la genètica molecular, l’estil de vida, la nutrició i l’obtenció d’imatges en profunditat de la retina derivades de cohorts epidemiològiques i biobancs europeus longitudinals existents per conèixer com els components individuals rellevants interactuen dins del sistema viu.

En la presentació es va destacar l’impacte que un projecte com l’EYE-RISK té en el dia a dia dels pacients. Els investigadors combinen, unifiquen i interpreten grans conjunts de dades de grans cohorts i biobancs europeus i els converteixen en informació nova sobre la qual generar noves hipòtesis de treball, calcular el risc de patir DMAE d’una persona, identificar les causes de l’aparició i progressió de la malaltia i desenvolupar recomanacions clíniques.

L’enfocament basat en la biologia de sistemes (systems medicine) tenen com objectiu combinar estudis genètics i ambientals, incloent l’anàlisi de més de 40 variants genètiques i factors ambientals (dieta, estil de vida…) amb la finalitat de desenvolupar models de risc individuals per a la degeneració macular.

El consorci EYE-RISK, format per 14 entitats de reconeguda solvència internacional (www.eyerisk.eu), ha estat finançat pel programa Horizon 2020 2020 de la UE.

Per a més informació sobre aquest projecte:

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi