Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La Barcelona Macula Foundation, un dels centres d’excel·lència que participen en el Projecte Europeu EYE-RISK

Durant els dies 15, 16 i 17 d’octubre es va celebrar la segona reunió del Projecte Europeu Exploring the combined role of genetic and non-genetic factors for developing AMD: A systems level analysis of disease subgroups, risk factors, and pathways (EYE-RISK).  Durant la trobada, que va tenir lloc a Mallorca, es va repassar l’estat actual del projecte; es van posar en comú els avenços obtinguts pels diferents centres de recerca fins al moment; i es van definir les línies de treball immediates.

El projecte reuneix especialistes de tota Europa en àrees tan diverses com la recerca bàsica, la biologia molecular i de sistemes, la genètica, l’epidemiologia i la recerca clínica. Per tant, un aspecte fonamental és la integració de la informació generada per cada grup i les aplicacions que d’això es derivin per a la resta. Tot això, tenint sempre present que l’objectiu final és la creació de guies i recomanacions clíniques que es tradueixin en una millora de la qualitat de vida per al pacient amb Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE).

Durant els pròxims mesos, el Consorci continuarà la integració de diferents bases de dades existents d’altres estudis epidemiològics sobre la DMAE en l’àmbit Europeu en una sola, ’“EYE-RISK database”. Aquesta es convertirà així en la base de dades més gran creada a escala continental. També es definiran els protocols per a l’anàlisi de proves sanguínies i genètiques, es contactaran pacients per a l’extracció de mostres i es desenvoluparà una plataforma per a la detecció de biomarcadors de la malaltia en sang, entre d’altres.

El rol principal de la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision en el Projecte EYE-RISK consisteix a aportar la visió clínica del projecte, fent que els resultats del mateix tinguin implicacions directes per als pacients. En aquest sentit, el Dr. Monés va presentar “GA phenotypes with cluster analysis”, un estudi que demostra que podrien haver-hi diferents subgrups de pacients amb Atròfia Geogràfica (AG), una de les variants avançades de la DMAE. Aquestes variants estarien associades amb progressions de la malaltia molt diferents en cada grup, la qual cosa té un valor pronòstic important i obre la via a l’estudi de diferents mecanismes que puguin conduir a tractaments personalitzats per a cada pacient segons les causes que originin la seva malaltia.

Durant la reunió, l’expert internacional Tim Radstake va impartir una sessió sota el títol “Systems medicine to understand disease”. Radstake va plantejar una aproximació global al pacient amb malalties inflamatòries, en la qual s’integrarà la informació generada per diferents estudis (proteínica, metabòlica, genètica, etc.) per entendre millor la seva condició i això revertirà en benefici del pacient, un aspecte central en l’estudi EYE-RISK.

En aquesta segona reunió també es va presentar la nova pàgina web del projecte que inclou una descripció del mateix, dels seus participants, les últimes notícies i enllaços d’interès vinculats a aquesta temàtica.

EYE-RISK ha rebut finançament del programa Horizon 2020 de la Unió Europea sota el Grant Agreement no. 634479.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi