Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La BMF impulsa SilVer, una plataforma pionera en tecnologies d’assistència que ajuda persones cegues o amb baixa visió

A la societat actual, les noves tecnologies es fan cada vegada més imprescindibles. El desenvolupament tecnològic contribueix a avançar en la integració tant digital com social de les persones cegues o amb baixa visió. Gràcies a les aplicacions mòbils i als dispositius de suport, s’afavoreix la seva adaptació a l’entorn i a les seves tasques quotidianes, proporcionant-los major autonomia personal. Però no tot serveix per igual. Cada persona, en funció de la seva situació, edat i característiques de la malaltia, té unes necessitats diferents.

D’aquesta reflexió en sorgeix el projecte SilVer (Smart Aids for Visually Impaired) que uneix els camins de la Barcelona Macula Foundation (BMF) i de la consultora en accessibilitat digital DRJ.

SilVer és una proposta pionera. És una web de consulta gratuïta en la qual s’ha fet una important tasca de catalogació i selecció d’apps i dispositius valorant paràmetres com la funcionalitat, la facilitat d’ús, l’usuari al qual va dirigit i el preu, entre molts altres aspectes. La web inclou 40 propostes TOP després d’haver avaluat exhaustivament més de 150 eines tecnològiques que actualment ofereix el mercat i que se les coneix com a “tecnologies d’assistència”.

L’impulsor de la iniciativa és el Dr. Jordi Monés, fundador de la BMF, especialista en Retina, Màcula i Vitri i investigador. Monés és un professional de prestigi internacional sensibilitzat amb les dificultats a les quals s’enfronten diàriament les persones amb problemes de baixa visió. De la seva experiència i dels seus coneixements en neix la necessitat de valorar els dispositius tenint en compte no només la patologia de les persones — que poden tenir pèrdua de visió central o perifèrica, sent diferents les seves necessitats — sinó també la seva edat i característiques personals. Les persones grans, que per exemple pateixen degeneració macular en un moment concret de la seva vida, solen tenir dificultat per aprendre Braille i necessiten recórrer a un altre tipus de dispositius, amb suport de veu o so, que els permeti adaptar-se a la nova situació.

S’han tingut en compte paràmetres com la funcionalitat, la facilitat d’ús, l’usuari al qual va dirigit i l’accessibilitat

A la part tècnica del projecte i al capdavant de la consultora DRJ (coneguda també com Macneticos pel nom del podcast que realitzen) hi ha dues persones cegues especialitzades en accessibilitat digital. Daniela Rubio i José Vicente González formen un tàndem d’èxit; ella com a consultora en accessibilitat digital i certificada com a Apple Distinguished Educator i ell com a expert en màrqueting digital. Les seves experiències vitals diferents amb la ceguesa, així com les vivències d’altres membres del seu equip, els han permès analitzar aquests dispositius des d’una doble perspectiva, la professional i la personal, de manera que les seves opinions tenen un valor afegit.

Aquí pots accedir a la informació completa d’APPS i dispositius.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi