Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Dr. Jordi Monés

El Dr. Jordi Monés és MD, Ph.D., Oftalmòleg, Especialista i Investigador en màcula i vitri. Des de 2007, és Director de l’Institut de la Màcula (centre acreditat per la Network of excellence in research, European Vision Institute) i Director, Investigador Principal i un dels patrons fundadors de la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision, des de 2011. Número de Col·legiat COMB 22.838.

També forma part de l’AMD, del “Steering Committee International Multicenter Clinical Trials Proxima A and Proxima B on Geographic Atrophy” (Roche) i del “Steering Committee International Multicenter Clinical Trials Brighter and Crystal” (Novartis). Entre 2010 i 2015 ha exercit com a Coordinador d’Oftalmologia al Centre Mèdic Teknon.

El Dr. Monés ha estat, fins el 2017, membre i vocal de la Junta Directiva del Futbol Club Barcelona (FCB) i Directiu Comissionat per impulsar el projecte ‘Barça Innovation Hub’. Va ser Responsable del Departament de Medicina des de 2010 fins a 2015.

Llicenciat en Medicina i Cirurgia i Doctorat Cum Laude en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Es va especialitzar en Oftalmologia al Centre d’Oftalmologia Barraquer (Universitat Autònoma de Barcelona). Va obtenir el seu títol d’Especialista en Retina al Massachusetts Eye and Ear Infirmary de la Universitat de Harvard i a l’Hospital San José en el Instituto Tecnológico de Monterrey y de Educación Superior (ITSM).

El focus principal d’interès de les seves investigacions són les malalties maculars, neovascularització coroïdal, degeneracions maculars i retinianes, teràpia antiangiogènica, anti PDGF therapy, atròfia geogràfica, trasplantament de retina, dels nervis i les cèl·lules mesenquimals, edema macular, cirurgia macular i vítreoretiniana.

Com Fundador i Director Mèdic de la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision (BMF) es dedica a combatre la ceguesa donant suport i duent a terme recerca sobre malalties de la retina que actualment no tenen tractament. Tots els recursos i esforços es dirigeixen a què les malalties maculars i retinianes no impedeixin als nostres pacients continuar amb les seves activitats diàries el més normalment possible. La Fundació va néixer després de 20 anys tractant a pacients en el dia a dia, compartint el seu sofriment per la pèrdua greu de visió. Aquesta experiència ens ha empès a adquirir un compromís amb la investigació, el disseny i la realització d’assaigs clínics.

A través de la col·laboració i les aliances amb altres centres, universitats i empreses, la BMF promou projectes de recerca i innovació que ens permetin desenvolupar tecnologies i tractaments que es poden aplicar en la pràctica clínica i puguin beneficiar als nostres pacients tan aviat com sigui possible. Trasplantament de retina, teràpia cel·lular translacional, la optogenètica, pròtesis, noves aplicacions de làser, nous medicaments, la cirurgia mínimament invasiva, tècniques d’imatge i òptiques adaptatives, etc., són les línies que guien els nostres actuals projectes d’investigació.

Durant els últims vint anys, ha estat investigador a la majoria dels assaigs clínics multicèntrics internacionals per al tractament de la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) i Investigador Principal en degeneració macular (TAP, VIP; VER, VISION, RETAANE, GENEVA, AART, EXCITE, BEVASIRANIB, RANEOVASC, CHROMA, FOVISTA E10030-02, M-13-056, MACBETH, TREND, FOVISTA OPH 1003, BRIGHTER, CRYSTAL, MPL4DRY, MPL4DRUSEN, ORAL OMEGA 3 DRY/GA, etc.). Actualment, està portant a terme assaigs clínics i preclínics en fases I, II, III i IV.

El Dr. Monés participa també en quatre grans projectes europeus desenvolupats per centres d’investigació de prestigi internacional i universitats de diferents països europeus. Aquests projectes han rebut finançament del Programa Horizon 2020 de la Unió Europea.

Les sinergies i aliances formades per la BMF amb centres d’excel·lència en diferents àrees de la biomedicina (cèl·lules mare, la fotònica, la nanotecnologia, la genòmica, la medicina veterinària, la bioenginyeria i biomaterials,  entre altres), la investigació clínica i les associacions de pacients  han esdevingut el seu enorme potencial.

Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques i llibres especialitzats i ha donat més de 300 conferències en congressos i reunions internacionals. També participa en el comitè organitzador i el comitè científic de diversos workshops i conferències internacionals.

A més, el Dr. Monés és membre de diversos International Scientific Advisory Boards, com per exemple AMD International Alliance, ERAB Allergan (Irvine, California USA), REONET Novartis (Basel, Switzerland), Ophthotech (Princeton, NY, USA), Notalvision (Tel Aviv, Israel), Eylea Bayer Schering Pharma (Basel, Switzerland).

Finalment, és membre de 12 societats científiques, sent l’únic especialista en retina de l’Estat Espanyol a convertir-se en membre de les quatre associacions de retina més importants i d’ingrés restringit: Macula Society, Retina Society, Club Jules Gonin y American Society of Retina Specialists.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi