Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

El Dr. Jordi Monés presenta al Congrés EURETINA 2016 les aproximacions terapèutiques a la DMAE atròfica

El Director Mèdic de la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision, Dr. Jordi Monés, va intervenir el passat 11 de setembre al Congrés de la European Society of Retina Specialists (EURETINA 2016), celebrat al Copenhagen. Es tracta de la trobada més important d’experts en retina que es fa a Europa. La presentació del Dr. Monés es va centrar en les aproximacions terapèutiques a la forma atròfica de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE). Ho va fer en el decurs de la sessió del Congrés dedicada a les noves perspectives sobre la DMAE atròfica, una forma de degeneració macular per a la qual encara no hi ha cap tractament.

El gran repte dels investigadors del nostre camp és retardar la progressió implacable de la DMAE atròfica

El màxim responsable científic de la BMF va exposar que, avui per avui, el «gran repte» a què s’enfronta la comunitat oftalmològica rau en buscar un tractament que retardi la «progressió implacable» de la DMAE atròfica. Alhora, diu Monés, busquem restaurar o regenerar el teixit retinal malmès per la malaltia, i assenyala el «progrés enorme» que s’ha fet en el camp de l’etiopatogènesi de la DMAE.

«Amb tot, diu, és encara una malaltia extremadament complexa, amb diferents ritmes i mecanismes de progressió i, encara, amb moltes qüestions no resoltes». La realitat és que «no hi ha tractament per a les formes d’atròfia geogràfica», tot i els resultats i evidències de les investigacions dutes a terme en relació al paper de l’estrès oxidatiu, la inflamació i la genètica en la patogènesi de la DMAE.

Monés destaca la recerca en fases II i III que es du a terme actualment «per alentir la progressió de la DMAE atròfica o els primers estadis de l’atròfia geogràfica, com algunes molècules tòpiques o orals per modular el cicle visual, el flux sanguini coroïdal o l’exploració de medicaments ja existents». També fa èmfasi en projectes en fase II, focalitzats en el sistema del complement, amb compostos diversos. Així mateix, remarca la publicació recent d’«altres aproximacions que passen per eliminar druses i dipòsits subretinals utilitzant altes dosis d’estatina per explorar si la progressió cap a l’atròfia geogràfica es pot modificar», i la «revisió de teràpies antigues, com el làser per eliminar druses o per estimular la funció cel·lular de l’epiteli pigmentari de la retina».

El Dr. Jordi Monés, però, apunta la necessitat d’aproximacions terapèutiques que intentin restaurar la visió en casos d’atròfia geogràfica avançada i pèrdua visual severa, com «la teràpia regenerativa amb transplantament subretinal de cèl·lules mare”.

Jordi Monés va coincidir a l’EURETINA 2016 amb altres especialistes en el segment posterior de l’ull reconeguts internacionalment, com el nord-americà Baruch Kupermann, que  forma part del Consell Científic de la BMF. En el decurs del Congrés, el Dr. Monés va intervenir també en diversos Advisory Boards, entre els quals el que va reunir els assessors de la farmacèutica suïssa Novartis o d’Eye Diagnosis.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi