El futur de les teràpies cel•lulars, a Advance(cat)
El desenvolupament de teràpies mitjançant cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSC) evitaria l’ús de les cèl·lules mare embrionàries (ESC). Aquesta tècnica eludiria tant l’ús d’embrions per a la seva extracció com la necessitat de la immunosupressió per part del pacient, ja que serien les seves pròpies cèl·lules. La bioenginyeria ha desenvolupat la bioimpressió 3D, que ens permet mimetitzar matrius d’òrgans o teixits in vitro on cultivar i fer créixer aquestes cèl·lules al laboratori. És un dels aspectes que va tractar el seminari Noves opcions en teràpia cel·lular, organitzat en el marc del projecte Advance(cat) al Banc de Sang i Teixits (BST).
Les cèl·lules mare mesenquimals (MSC) també ofereixen l’oportunitat de desenvolupar teràpies cel·lulars. Tenen la capacitat de diferenciar-se a cèl·lules cardíaques, amb les quals ja es duen a terme assajos en models animals. Els resultats són prometedors, s’observa recuperació cardíaca en rata i ratolí, per la qual cosa les propietats cardiogèniques són molt bones. Aquestes cèl·lules són marcades amb bioluminiscència per diferenciar-les de les pròpies cèl·lules de l’animal. Aquesta luminiscència ens permet saber si les cèl·lules transplantades continuen vives, i si expressen gens cardíacs.
Apart de les MSC en si, s’ha detectat que aquestes cèl·lules secreten vesícules extracel·lulars que poden transmetre potencial immunomodulador i també poden arribar a participar en processos de regeneració.
En el camp de l’oftalmologia, ja existeixen teràpies avançades que es consideren consolidades. És el cas de la teràpia cel·lular en còrnia. Al limbe esclerocornial de l’ull hi ha cèl·lules progenitores denominades cèl·lules limbars, que mantenen la funció de l’epiteli cornial i la transparència de la còrnia. Quan aquestes cèl·lules fallen en un dels ulls, es procediria a fer una biòpsia del limbe esclerocornial de l’ull sa per cultivar les cèl·lules limbars en un substracte biocompatible (gel de fibrina en forma de lentilla), amb l’objectiu que creixin prou com per dur a terme el transplantament a l’ull malalt. En cas que l’afecció repercuteixin en els dos ulls, s’utilitzen MSC o cèl·lules mare de medula òssia per diferenciar-les a cèl·lules d’epiteli cornial per al transplantament.
El programa Advance(cat) està cofinançat per l’agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya i per la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) Catalunya 2014-2020.