Dia Mundial de la Visió 2018
El Dia Mundial de la Visió 2018, que se celebra l’11 d’octubre, pretén conscienciar a la població que la ceguesa i la discapacitat visual són lluites de tots. Des de l’Institut de la Màcula i la Barcelona Macula Foundation som plenament conscients i compartim aquests objectius
Des d’anys enrere, l’Institut de la Màcula i la Barcelona Macula Foundation treballem en el tractament i la investigació de malalties maculars i de la retina. En els últims anys hem rescatat milers de persones de la ceguesa gràcies a l’espectacular evolució a nivell científic en malalties com la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) en forma exsudativa, l’edema macular secundari a retinopatia diabètica o la trombosis venosa.
Malauradament, però, encara hi ha persones que pateixen malalties per les quals no disposem de tractament. Retinosi pigmentària, Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) atròfica o la malaltia de Stargardt són algunes d’elles.
Per això, i per la nostra obsessió científica, el compromís de l’Institut de la Màcula i la Barcelona Macula Foundation és seguir investigant tant amb assaigs clínics com amb models preclínics per oferir solucions el més aviat possible a aquests pacients.
Moltes malalties que produeixen ceguesa evitable passen desapercebudes, no són diagnosticades i no reben el tractament adequat en les primeres fases del seu desenvolupament. Tot i això, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 80% de les discapacitats visuals es poden curar o prevenir.
En el Dia Mundial de la Visió, l’Institut de la Màcula i la Barcelona Macula Foundation se sumen a la Campanya Internacional fent èmfasi en la cura de la visió. En aquest sentit, cal remarcar la necessitat de fer revisions oftalmològiques anuals; sobretot, si es forma part d’un grup de risc, ja sigui per antecedents familiars, edat o bé de resultes de patir alguna malaltia com la diabetis. Disposem de dades i de projeccions de futur i sabem que les xifres poden empitjorar si no actuem ara.
L’OMS va fixar l’any 2020 com la data per erradicar la ceguesa en el món. Com a mínim, totes les malalties evitables. La comunitat mèdica i investigadora érem conscients que era un repte inassolible. Era una utopia. Tot i això, s’han superat les previsions més optimistes.
“La resignació no és un terme que la ciència assumeixi. Ben al contrari, sabem que és només qüestió de temps. Posem tot l’interès i mobilitzem tots els mitjans perquè aquest èxit s’assoleixi el més aviat possible. Optimisme és la paraula que més ens agrada fer servir als oftalmòlegs que hem decidit aportar per a la recerca en la lluita contra la ceguesa” destaca el Doctor Jordi Monés.