Els antioxidants, claus en la lluita contra la degeneració retiniana
La bona alimentació és fonamental en la prevenció de moltes patologies, i les oculars no s’allunyen d’aquesta premissa. En el cas de malalties oculars com la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), cataractes, glaucoma i certes retinopaties, una dieta saludable és un factor preventiu a tenir en compte
Alimentar-se, descansar i respirar són necessitats bàsiques que tot ésser humà realitza des del seu naixement: són les necessitats que ocupen la base de la piràmide de Maslow, referents a la supervivència. Si aquestes no estan ben ateses poden afectar a la persona, i una conseqüència d’això són les patologies. Si bé la qualitat de l’aire o un mal descans poden comportar problemes, amb l’ alimentació succeeix el mateix.
No són poques les malalties causades per una mala alimentació. Per això, la dieta saludable és un important mecanisme a tenir en compte en la prevenció de moltes patologies, com per exemple la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), les cataractes, el glaucoma i certes retinopaties. Aquestes patologies poden acabar en ceguera.
Existeixen diverses línies de recerca que treballen en el camp de la nutrició. Per exemple, la Barcelona Macula Foundation i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), en estreta col·laboració amb l’Institut de la Màcula, estan treballant en un estudi que pretén analitzar la microbiota intestinal i bucal de pacients diagnosticats amb DMAE. Estudis recents suggereixen que el microbioma pot tenir un paper important en la patogènesi de la DMAE, i a diferencia d’altres factors, el microbioma és potencialment modificable.
També s’estan desenvolupant estratègies de nutrició fent servir antioxidants, basant-se fonamentalment en que la degeneració retiniana es produeixi, entre altres factors, per un greu dany oxidatiu -com succeeix, per exemple, amb la DMAE i Retinosi Pigmentària. Davant aquesta situació, els antioxidants poden alentir la mort dels fotoreceptors.
Entre les vitamines amb més poder antioxidant destaquen la vitamina B1, C i E. La vitamina B1 està present en aliments com el llevat, l’arròs, el peix, la carn de porc, els fruits secs, el germen de blat, la llet i derivats. La vitamina C es troba en una àmplia varietat d’aliments, com les fruites cítriques, tomàquets, pebrots i verdures com la col, la coliflor o el bròquil. La vitamina E, per últim, es localitza en el rovell de l’ou, carn, marisc, blat i altres cereals, verdures de fulla verda, olis vegetals i alvocats.
No obstant, és important no deixar de costat al carotè (pre-vitamina A) i els flavonoides, i el poder antioxidant que tenen. El primer es troba en la pastanaga, el creixen, l’espinac, el porro, la carbassa, el mango o el salmó; mentre que el segon està en fruites com el raïm, la maduixa, els nabius o el plàtan, plantes com l’albergínia i la ceba, i begudes com el vi, el té verd i el té negre.
Una alimentació rica en vitamines, minerals, substàncies carotenoides i flavonoides, licopè, luteïna i zeaxantina protegeix davant els radicals lliures i, per això mateix, és una recomanació a tenir en compte com prevenció de patologies oculars.