Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La Barcelona Macula Foundation estudia la relació del microbioma oral i intestinal amb la DMAE

La Barcelona Macula Foundation i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), en estreta col·laboració amb l’Institut de la Màcula, estan treballant en un estudi que pretén analitzar la microbiota intestinal i bucal de pacients diagnosticats amb degeneració macular associada a l’edat (DMAE). L’objectiu és identificar si una composició microbiana única pot associar-se amb un fenotip concret, i així poder obrir noves vies pel desenvolupament de teràpies preventives.

El microbioma és l’ecosistema format pels microorganismes que habiten el nostre cos, principalment l’intestí. Darrerament, han augmentat les investigacions que relacionen l’estat del microbioma amb les malalties de l’ésser humà. Estudis recents suggereixen que pot tenir un paper important en diverses malalties oculars i en concret, en la patogènesi de la DMAE. A diferència d’altres camps (genòmica, proteòmica, etc.), el microbioma és potencialment modificable i per tant, amb més interès des del punt de vista terapèutic.

Els enfocaments òmics (tècniques basades en l’anàlisi de tot el conjunt de proteïnes, lípids, gens, etc., en comptes d’analitzar part per part) proporcionen un enfocament integral per al descobriment de biomarcadors i la classificació de malalties. De tots ells, el microbioma promet tenir la clau per entendre i tractar múltiples malalties ja que, a més, és potencialment modificable a través, entre d’altres, de la dieta. Estudis en malalties neurodegeneratives com la malaltia de Parkinson o la malaltia d’Alzheimer han demostrat que un microbioma alterat agreuja la neuroinflamació. És raonable, doncs, que un enfocament integrador on s’exploren diferents òmiques que es relacionin entre si, pugui revelar relacions ocultes entre gens, proteïnes i microorganismes que puguin desencadenar la malaltia per diferents mecanismes.

Fins avui, cap investigació ha abordat l’estudi de la composició de la microbiota intestinal i bucal en les diferents formes de la malaltia per identificar si una composició microbiana única pot associar-se amb un fenotip concret. S’analitzarà també l’estat inflamatori i els gens relacionats amb la DMAE per mitjà d’anàlisis de mostres de sang.

S’espera, així, trobar vies moleculars específiques i biomarcadors que millorin la precisió del pronòstic del pacient, ajudin a comprendre la patogènesis de la malaltia i guiïn el desenvolupament de noves teràpies tant per tractar com per prevenir la DMAE.

La DMAE és la principal causa de ceguera en majors de 50 anys en països desenvolupats. Afecta a 196 milions de persones en el món i s’estima que arribarà a 288 milions el 2040. Tot i que els seus factors de risc (genètics i no genètics) s’han descrit àmpliament, les causes segueixen sent poc conegudes.

Autora: Míriam Garcia, membre de l’equip d’investigació de la BMF

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi