Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Els antioxidants, claus en la lluita contra la degeneració retiniana

La bona alimentació és fonamental en la prevenció de moltes patologies, i les oculars no s’allunyen d’aquesta premissa. En el cas de malalties oculars com la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), cataractes, glaucoma i certes retinopaties, una dieta saludable és un factor preventiu a tenir en compte

Alimentar-se, descansar i respirar són necessitats bàsiques que tot ésser humà realitza des del seu naixement: són les necessitats que ocupen la base de la piràmide de Maslow, referents a la supervivència. Si aquestes no estan ben ateses poden afectar a la persona, i una conseqüència d’això són les patologies. Si bé la qualitat de l’aire o un mal descans poden comportar problemes, amb l’ alimentació succeeix el mateix.

No són poques les malalties causades per una mala alimentació. Per això, la dieta saludable és un important mecanisme a tenir en compte en la prevenció de moltes patologies, com per exemple la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), les cataractes, el glaucoma i certes retinopaties. Aquestes patologies poden acabar en ceguera.

Existeixen diverses línies de recerca que treballen en el camp de la nutrició. Per exemple, la Barcelona Macula Foundation i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), en estreta col·laboració amb l’Institut de la Màcula, estan treballant en un estudi que pretén analitzar la microbiota intestinal i bucal de pacients diagnosticats amb DMAE. Estudis recents suggereixen que el microbioma pot tenir un paper important en la patogènesi de la DMAE, i a diferencia d’altres factors, el microbioma és potencialment modificable.

També s’estan desenvolupant estratègies de nutrició fent servir antioxidants, basant-se fonamentalment en que la degeneració retiniana es produeixi, entre altres factors, per un greu dany oxidatiu -com succeeix, per exemple, amb la DMAE i Retinosi Pigmentària. Davant aquesta situació, els antioxidants poden alentir la mort dels fotoreceptors.

Entre les vitamines amb més poder antioxidant destaquen la vitamina B1, C i E. La vitamina B1 està present en aliments com el llevat, l’arròs, el peix, la carn de porc, els fruits secs, el germen de blat, la llet i derivats. La vitamina C es troba en una àmplia varietat d’aliments, com les fruites cítriques, tomàquets, pebrots i verdures com la col, la coliflor o el bròquil. La vitamina E, per últim, es localitza en el rovell de l’ou, carn, marisc, blat i altres cereals, verdures de fulla verda, olis vegetals i alvocats.

No obstant, és important no deixar de costat al carotè (pre-vitamina A) i els flavonoides, i el poder antioxidant que tenen. El primer es troba en la pastanaga, el creixen, l’espinac, el porro, la carbassa, el mango o el salmó; mentre que el segon està en fruites com el raïm, la maduixa, els nabius o el plàtan, plantes com l’albergínia i la ceba, i begudes com el vi, el té verd i el té negre.

Una alimentació rica en vitamines, minerals, substàncies carotenoides i flavonoides, licopè, luteïna i zeaxantina protegeix davant els radicals lliures i, per això mateix, és una recomanació a tenir en compte com prevenció de patologies oculars.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi