Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La DMAE, un dels grans avanços científics a la sèrie ‘Years and years’ de la BBC i HBO

'Years and years', HBO - BBC

La prestigiosa sèrie de HBO i BBC ‘Years and years’, drama familiar, polític i distòpic que ha revolucionat a crítica i espectadors amb la seva ambiciosa proposta, tracta en el cinquè episodi de la primera temporada la degeneració macular associada a l’edat (DMAE) i mostra un possible tractament de la malaltia i els seus resultats en un futur pròxim. Resultats de recerques que realitzem a la Barcelona Macula Foundation es poden entreveure al capítol

La sèrie ‘Years and years’ segueix als membres de la família Lyons durant 15 anys, començant en el nostre present. En aquest període de temps es presenten els canvis que la família pateix, contextualitzats en un moment on la realitat política és cada vegada més inestable i se succeeixen diversos canvis en la societat a nivell econòmic, social i tecnològic. En el cinquè capítol, un dels personatges és diagnosticat de DMAE atròfica i al llarg del episodi rep un tractament. És en aquest moment que els espectadors podem entreveure el resultat de projectes que centres de recerca com la Barcelona Macula Foundation està desenvolupant en l’actualitat. Quedar-se cec per la DMAEés una cosa del passat”, assegura l’equip mèdic de la ficció al protagonista.

El tractament que, segons la coproducció d’HBO i BBC, permet la recuperació de la visió és la creació d’un empelt a partir d’una cèl·lula mare, que es cultiva i després es trasplanta en l’ull. Actualment, la DMAE representa la primera causa de ceguesa en països desenvolupats, i no existeix cura per a la variant atròfica o seca; no obstant això, des de la Barcelona Macula Foundation (BMF) es treballa en diverses línies de recerca per a frenar la seva progressió i trobar cura.

Similar al tractament presentat en ‘Years and years’, la BMF està duent a terme diverses recerques relacionades amb cèl·lules mare i teràpia gènica, considerades com la “pròxima generació” de tractaments en visió.

L’assaig clínic desenvolupat per la companyia de biotecnologia israeliana Cell Cure Neurosciences, al qual el fundador de la Barcelona Macula Foundation i director de l’Institut de la Màcula, el Dr. Jordi Monés, MD, PhD, participa com assessor científic, fa servir una formulació patentada de cèl·lules mare embrionàries humanes (hESC) i cèl·lules de l’epiteli pigmentari (EPR) derivades de cèl·lules mare. Aquesta nova teràpia proporciona cèl·lules RPE en forma suspesa per reemplaçar les cèl·lules perdudes degut a la malaltia. “És un camí complex encara, però emocionant ja que recentment s’ha aconseguit implantar cèl·lules mare amb la forma i marcadors adequats, és a dir, sense haver-se produït rebuig i registrant un bon índex de supervivència de les mateixes”, afirma el Dr. Monés.

La Barcelona Macula Foundation (BMF), com a soci del projecte europeu ADVANCE(CAT), porta anys apostant per la recerca de la teràpia cel·lular amb finalitats regeneratives. Des de l’inici del projecte, en 2016, fins a l’actualitat, la BMF, al costat del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), el Banc de Sang i Teixits (BST) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), han validat la capacitat de les cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPSC) per diferenciar-se en cèl·lules d’EPR i per implantar-se i sobreviure en la retina d’un model animal.

La recerca en DMAE és fonamental no només per trobar cura a aquesta malaltia, sinó també per alentir la progressió d’aquesta, en les seves dues variants atròfica i exsudativa. El gran repte és trobar un tractament que pugui frenar la degeneració macular associada a l’edat, al costat d’altres que permetin recuperar o regenerar la retina atròfica.

Actualment, la Barcelona Macula Foundation, en estreta col·laboració amb l’Institut de la Màcula, té obert un procés de reclutament per a un assaig clínic en fase III per tractar la DMAE en la seva variant exsudativa amb un fàrmac d’última generació i llarga durada.

L’objectiu final, com subratllava l’equip mèdic de la sèrie de ficció ‘Years and years’, és que la DMAE atròfica i exsudativa sigui una cosa del passat en un futur no molt llunyà.

Font de la imatge: HBO Espanya.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi