Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

El Dr. Monés presentà els avenços en cèl·lules mare i teràpia gènica contra la ceguesa al XIV Congrés ESASO a Istanbul

El passat 14 de novembre, Dr. Jordi Monés, MD, PhD, oftalmòleg especialista en màcula, retina i vitri i Director Mèdic de la Barcelona Macula Foundation va impartir una Masterclass sobre els avenços en cèl·lules mare i teràpia gènica contra la ceguesa, en el XIV Congrés de la European School for Advanced Studies in Ophthalmology (ESASO), congrés que va reunir un miler dels millors oftalmòlegs especialistes vinguts de cinquanta països.

Segons va exposar el Dr. Monés, la recerca que s’està duent a terme en models experimentals animals -i que comença a traslladar-se cap als primers assaigs clínics en humans a alguns països com Estats Units, Regne Unit, França o Japó- inclou la teràpia regenerativa amb cèl·lules mare de molts diferents orígens, no solament embrionàries sinó també del propi pacient, de donants o bé de banc d’ulls postmortem. Així mateix, la teràpia gènica (manipulació genètica) ha aconseguit corregir alguns defectes en malalties que causen ceguesa. Com també hi ha progressos en combinació de teràpia regenerativa cel·lular i teràpia gènica, on cèl·lules mare, que un cop obtingudes del propi pacient, es manipulen genèticament per a corregir els seus defectes i ser reintroduïdes posteriorment. Ara bé, tot i que aquestes tècniques deixen entreveure una gran esperança, no estan -malauradament- exemptes de riscos i efectes adversos importants, com per exemple: la gènesi de tumors, mutacions genètiques i problemes d’immunocompatibilitat.

Una altra línia de recerca molt ambiciosa i que podria superar algunes limitacions i dificultats de les línies mencionades anteriorment és l’Optogenètica. En aquest sentit, la Barcelona Macula Foundation: Research for Vision, amb la plena implicació i participació d’altres Centres de Recerca de l’Estat Espanyol, lidera, coordina i desenvolupa un projecte de recerca de lluita contra la ceguesa no evitable, que té com a finalitat tornar la visió a pacients cecs.

Per a més informació pots consultar el següent enllaç.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi