Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La Barcelona Macula Foundation col·labora en la campanya “Tinc baixa visió” de Begisare Gipuzkoa

La Barcelona Macula Foundation treballa, des de la seva fundació, amb altres institucions, empreses i organismes amb objectius i fins comuns per intentar millorar la visió i les seves malalties.

Actualment, la Fundació col·labora amb l’Associació d’Afectats per Retinosi Pigmentària de Guipúscoa, Begisare. Volem sensibilitzar la societat sobre les malalties oculars i la importància crucial que té la investigació per aturar-les. Col·laborem amb la introducció del distintiu “Tinc baixa visió” amb la finalitat que la població general identifiqui als discapacitats visuals.

A continuació, Itziar González, presidenta de Begisare Gipuzkoa i afectada per retinosi pigmentària, ens explica la campanya:

Què és la baixa visió?
La baixa visió és la condició visual que pateix una persona amb una reducció important de la seva visió. Aquesta no millora tot i que utilitzi una adequada correcció en ulleres, lents de contacte i fins i tot encertats tractaments farmacològics o cirurgia. Per aquest motiu, pateix una incapacitat per realitzar algunes tasques de la vida quotidiana.

Degeneració macular associada a l’edat (DMAE), retinosi pigmentària, anirídia, cicatrius a la còrnia, retinopatia diabètica, glaucoma o problemes en el nervi òptic, són algunes de les malalties que causen la baixa visió. Generalment, els símptomes d’aquestes patologies es presenten en forma de visió borrosa, pèrdua de la visió central, de la visió perifèrica o d’una part del camp visual.

En què consisteix la campanya “Tinc baixa visió”?
Les persones amb baixa visió ens sentim, sovint, incompreses o mal interpretades pels altres quan, sense motiu aparent, ens movem, als seus ulls, excessivament poc a poc o ens comportem de manera estranya.

Per facilitar l’enteniment i millorar la interacció social, vam idear el distintiu “Tinc Baixa Visió ” en forma de xapa i braçalet, amb la representació d’un ull verd i la frase “Tinc Baixa Visió “. Es tracta d’un projecte, sense ànim de lucre, que pretén aglutinar tots els col·lectius relacionats amb la baixa visió (pacients i especialistes) per treballar conjuntament en la seva difusió i aconseguir així que faciliti la interacció social a les persones amb baixa visió.

Gràcies a aquest distintiu ens identifiquem com a persones amb baixa visió. En moltes ocasions, aquesta funció s’aconsegueix amb el bastó blanc, que a més de servir per a detectar i salvar obstacles, serveix per indicar a qui ens veu que tenim una discapacitat visual. No obstant això a Espanya el bastó s’identifica amb una persona cega total , i la majoria de les persones amb visió normal desconeixen l’existència de multitud d’afeccions visuals que dificulten les activitats diàries, sense implicar necessàriament ceguesa absoluta.

Què pretén aconseguir? Quina és la seva finalitat?
El distintiu “Tinc Baixa Visió” té un doble objectiu:
• Reconèixer les persones amb baixa visió, facilitant la comprensió i la interacció social i contribuint així a millorar la seva autonomia.
• Sensibilitzar la població sobre l’existència de persones que ni veuen al 100% ni són cegues totals.

Les persones amb baixa visió, que ja l’estem fent servir, donem testimoni de la seva utilitat. El distintiu facilita la interacció amb els altres, vist que quan l’altra persona és conscient que tenim un problema visual, es comporta de forma diferent.

Des que l’utilitzem, s’han ofert a ajudar-nos en situacions difícils per la nostra discapacitat visual. Ens han indicat obstacles, s’han ofert a portar una consumició a la taula, ens han indicat on és la llum en un bany o s’han ofert a acompanyar-nos a localitzar alguna cosa.

¿A qui va dirigida?

La campanya de difusió i sensibilització va dirigida a la població en general , ja que el distintiu ha de ser conegut i reconegut per tots perquè sigui veritablement util per a les persones que el fan servir.

L’ús del distintiu està indicat per a tot aquella persona discapacitada visual que cregui important i necessari fer-se visible com a persona amb baixa visió, independentment del grau de visió útil que tinngui. També per a aquells que vulguin utilitzar-lo com a complement al bastó blanc, indicant així que no són cecs totals.

Qui pot col·laborar? Què hauria de fer?
Qualsevol persona pot col·laborar en la difusió del distintiu, cadascun en la mesura de les seves possibilitats.

• Difusió del projecte i del vídeo explicatiu 

• Realització d’un donatiu destinat a la difusió del projecte

• Adhesió al projecte com a entitat representant de discapacitats visuals, enviant el formulari existent en www.tengobajavision.com sota l’epígraf “Associacions” i difonent el distintiu a través dels mitjans al seu abast.

• Col·laboració en la difusió del projecte com a organització relacionada amb la baixa visió, subscrivint al web sota l’epígraf “Col·labora amb la teva organització” i difonent l’existència del distintiu entre especialistes, pacients, en congressos, a través dels seus web, de xarxes socials, etc.

• Usant el distintiu com a persona amb baixa visió que es pot adquirir al web.

Si estàs interessat/da, a les instal·lacions de la BMF i de l’Institut de la Màcula i de la Retina podràs trobar més informació .

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi