La Dra. Ferraro presenta en el 15th ISOPT els resultats del projecte de teràpia cel·lular amb Epiteli Pigmentari Retinal (RPE)
L’oftalmòloga i investigadora de la Barcelona Macula Foundation, la Dra. Lucia Lee Ferraro MD, va intervenir en el prestigiós ISOPT Clinical, celebrat a València entre el 7 i el 9 de novembre. La seva conferència va estar vinculada al projecte ADVANCE(CAT), del que l’entitat forma part, i el projecte d’investigació sobre teràpia cel·lular amb RPE
Entre el 7 i el 9 de novembre es va celebrar a València, el 15th International Symposium on Ocular Pharmacology and Therapeutics Clinical: The Retina Chapter (ISOPT Clinical), punt de trobada per debatre l’estat actual i els avanços de les tècniques i tractaments terapèutics en aquesta especialitat. La cita d’aquest any estava centrada en el tractament mèdic de les patologies retinals.
L’oftalmòloga i investigadora de la Barcelona Macula Foundation, la Dra. Lucia Lee Ferraro MD, va presentar “Transplantation of human iPS cells-derived RPE cell suspension into the subretinal space of a swine model of geographic atrophy”, un projecte de recerca que explora un tractament per la degeneració macular de forma seca.
El projecte, vinculat al Consorci ADVANCE(CAT) del que la Barcelona Macula Foundation juntament amb el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) formen part, ha demostrat que les cèl·lules d’epiteli pigmentari retinal derivades de cèl·lules mare pluripotents induïdes humanes (hIPSC-RPE) implantades són capaces d’integrar-se en la retina sana i de formar una monocapa epitelial, principalment en retina sana i en els marges de la zona atròfica. A més, alguns talls histològics mostren una possible interacció de les cèl·lules mare trasplantades amb els fotoreceptors.
Les cèl·lules mare realitzen dos funcions importants. La primera consisteix en la producció de factors de creixement neurotròfics que suporten les cèl·lules danyades de la retina. En segon lloc, les cèl·lules mare s’integren recolzant a altres cèl·lules de l’epiteli pigmentari. Aquests resultats ens permeten imaginar que l’ús de les cèl·lules mare pot alentir la progressió de la degeneració macular, sobretot en estadis inicials de la malaltia.
El projecte ADVANCE(CAT) va plantejar com objectiu principal el desenvolupament de medicaments d’ús humà des de fases preclíniques fins la seva aplicació clínica, basats en gens (teràpia gènica), cèl·lules (teràpia cel·lular) i teixits (enginyeria de teixits), és a dir, desenvolupament de teràpies avançades. Per això, el projecte va comptar amb la participació d’entitats catalanes de l’àmbit de la recerca biomèdica, entre les quals es trobaven la Barcelona Macula Foundation, juntament amb la Universitat de Barcelona (UB), Ferrer Internacional (Ferrer), el Banc de Sang i Teixits (BST), la Fundació Leitat, Bioiberica, el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), la Fundació Bosch i Gimpera (FBiG) i la Fundació Institut d’Investigacions en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP).
En el projecte ADVANCE(CAT) va ser molt important, des de l’inici, fomentar la col·laboració entre els centres de recerca, acadèmics i empreses del sector amb la finalitat de crear nous fàrmacs basats en teràpies avançades i portar-los cap a l’aplicació clínica i industrial. El projecte ha fomat part del Pla d’actuacions de la comunitat RIS3CAT “NEXTHEALTH: Comunitat de solucions multidisciplinàries per als pròxims reptes en salut”, coordinada per Biocat, impulsada per l’Agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) i finançada per la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), Catalunya 2014-2020.
A més d’aquesta conferència de la Dra. Lucia Lee FerraRo MD, la representació de la Barcelona Macula Foundation es va completar amb el retinòleg Dr. Jordi Monés MD, PhD, director, investigador principal i un dels patrons fundadors de la BMF, que va intervenir amb tres presentacions.
A la primera, sota el títol “Simultaneous neutralization of angiopoietin-2 (Ang-2) and vascular endothelial growth factor-A (VEGF-A) with faricimab: a review of the phase 2 clinical trials in neovascular age-related macular degeneration (nAMD) and diabetic macular edema (DME)”, va abordar l’estatus dels assajos clínics Lucerne i Rhine. Les altres dues, amb el títol de “Review the pathogenesis of AMD and the pathways to CNV and GA” i “Novel gene therapy approaches for inherited retinal diseases”, van analitzar respectivament les causes fisiopatològiques de la degeneració macular avançada i la teràpia gènica per a les malalties hereditàries de la retina.