La DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat)
La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és una malaltia caracteritzada per lesions degeneratives progressives a la màcula, responsable de la visió més fina. La DMAE es classifica en dos subgrups generals: la variant atròfica o seca i l’exsudativa o humida. La DMAE afecta unes 700.000 persones a Espanya (l’1,5 % de la població actual) i és de les patologies associades a la ceguesa que més creixeran en els propers anys. Si es considera només la població major de 50 anys (població amb més probabilitats de patir DMAE), la prevalença és del 5,3 %. La DMAE representa actualment la primera causa de ceguesa als països desenvolupats.
Degeneració macular atròfica o seca: la principal causa de ceguesa legal entre els més grans de 50 anys
DMAE atròfica o seca
La DMAE seca representa prop del 85 % de tots els casos de DMAE i el 35 % de tots els casos de DMAE avançada. Fins al 18 % de persones de més de 85 anys pateix aquesta malaltia i en aquest segment d’edat és quatre vegades més freqüent que la DMAE exsudativa. A Espanya, aquesta malaltia afecta gairebé el 6 % de la població més gran de 75 anys. Als Estats Units es calcula que un milió de persones pateixen aquesta malaltia i que l’any 2020 aquesta xifra augmentarà el 50 %.
Després dels importants avenços obtinguts en el control de la variant exsudativa de la DMAE, el gran repte en el qual treballa la Barcelona Macula Foundation és trobar un tractament que freni la progressió imparable de les variants atròfiques de la malaltia, juntament amb altres solucions que permetin recuperar o regenerar la retina desapareguda o destruïda.
El creixement de la DMAE atròfica és aparentment lent des del punt de vista dels assajos clínics perquè en els estudis cal poder avaluar els resultats d’una forma relativament curta. Però per a les persones que la pateixen, la velocitat és molt gran i en pocs anys poden tenir una pèrdua de visió molt important, amb la qual cosa amb el temps el defecte del camp visual és molt més important que en les formes exsudatives.
De fet, es calcula que l’atròfia pot arribar a créixer dos mil•límetres quadrats per any. L’activitat de recerca de la Barcelona Macula Foundation en la DMAE atròfica se centra en la caracterització del creixement de la malaltia, ja que de cara a buscar nous tractaments és molt important conèixer els detalls de la progressió per tal de no confondre canvis en la història natural amb canvis produïts per un possible fàrmac en estudi.
Dr. Jordi Monés, M.D., Ph.D.Número de Col·legiat COMB: 22.838
Director Mèdic BMF
Doctor en Medicina i Cirurgia
Especialista en Oftalmologia
Especialista en Retina, Màcula i Vitri
La informació proporcionada al lloc web no reemplaça sinó que complementa la relació entre el professional de la salut i el seu pacient o visitant i en cas de dubte s'ha de consultar amb el seu professional de la salut de referència.
La BMF desenvolupa un programa d'assaigs clínics per a la recerca de nous tractaments. Contacta’ns! Pots ser el pacient que busquem.
Vull prendre part en els assaigs clínicsContingut destacat de la DMAE
La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa
Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!
Col·labora-hi