Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Neix el consorci ADVANCECAT per impulsar les teràpies avançades a Catalunya

ADVANCECAT

Facilitar l’arribada de les teràpies avançades des de les fases pre-clíniques fins a la producció industrial i l’aplicació clínica: aquest és l’objectiu del projecte ADVANCECAT una acceleradora liderada per la Universitat de Barcelona (UB) i Ferrer, i formada per divuit entitats de l’àmbit de la salut entre les quals hi ha la BMF, junt amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), dotze instituts de recerca biomèdica, quatre empreses i altres fundacions privades.

ADVANCECAT, que està integrat a la comunitat NEXTHEALTH coordinada per Biocat, pretén crear una estructura organitzativa per a accelerar el desenvolupament de nous medicaments de teràpies avançades, agrupant tant els actors públics com privats del sector per a una millor gestió dels recursos amb la finalitat d’obtenir el màxim profit al sistema de salut català. Els eixos principals de treball es centren en potenciar les teràpies cel·lulars i l’enginyeria de teixits, impulsar les aproximacions de teràpia gènica, incloent la immunoteràpia, i desenvolupar automatismes de producció per facilitar una major aplicació clínica.

El projecte també pretén reforçar el sector industrial català impulsant la identificació de mecanismes i protocols que permetin la producció industrial d’aquests medicaments. Potenciar la interacció dels centres de recerca i hospitals amb el teixit empresarial compromès en aquests tipus de teràpies impulsarà la ràpida transició d’aquests nous medicaments al sistema sanitari, que d’una altra manera necessitarien en molts casos llargs períodes de desenvolupament.

El consorci compta amb un pressupost inicial de més de 2,8 milions d’euros dels quals 969.352,28 € estan cofinançats per ACCIÓ (Agència per a la competitivitat de l’empresa; Generalitat de Catalunya) i per la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) Catalunya 2014-2020.

Projectes de teràpia avançada a Catalunya

Les teràpies avançades són medicaments d’ús humà basats en cèl·lules (teràpia cel·lular), gens (teràpia gènica) o teixits (enginyeria tissular). A Espanya hi ha prop de 20 nous medicaments en desenvolupament clínic, dels quals vuit s’estan duent a terme a Catalunya. D’altra banda, a Catalunya hi ha actualment diferents unitats de producció cel·lular i d’enginyeria de teixits, una d’elles a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB), una altre a Hospital Clínic de Barcelona i una tercera al Banc de Sang i Teixits (BST); d’aquestes, la de la UB té capacitat també per a produir medicaments de teràpia gènica.

Alguns dels projectes destacats de teràpies avançades que s’impulsaran en l’entorn del projecte ADVANCECAT són:

Immunoteràpia per a aplicacions clíniques

Una de les aplicacions amb més potencial dins el camp de la immunoteràpia són els anomenats CARs [del anglès; Chimeric antigen receptor (CAR)-engineeredlymphocytes]. Aquesta tècnica consisteix en extreure limfòcits T d’un pacient a partir de sang i entrenar-les a reconèixer i destruir el càncer, mitjançant la modificació genètica per expressar un receptor quimèric i específic de les cèl·lules cancerígenes. Aquesta tecnologia és la que s’està produint i aplicant dins del projecte ARI (Assistència Recerca Intensiva) liderat per l’Hospital Clínic i l’Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer (IDIBAPS),i investigant a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

La immunoteràpia també s’empra actualment per a produir la vacuna cel·lular contra el virus del SIDA, vacuna que ja s’està aplicant en pacients en un assaig clínic de l’Hospital Clínic en curs amb cèl·lules íntegrament produïdes a Barcelona, i en el tractament de les complicacions infeccioses dels pacients trasplantats administrant cèl·lules T que reconeixen els virus que les provoquen. Aquesta darrera estratègia ha estat desenvolupada pel Banc de Sang i Teixits (BST) i implica la creació d’un registre de donants voluntaris adequats.

Regeneració de teixits per a diferents malalties

Diferents tipus de cèl·lules mare s’estan emprant en assajos clínics dins del context d’ADVANCECAT amb la finalitat de regenerar teixits, molts dels quals estan associats al sistema locomotor. Aquestes tecnologies poden ajudar a millorar la vida de persones que pateixen malalties o afectacions que els provoquengran dolor, així com millorar el tractament d’esportistes d’alt nivell amb la participació del Universitat de Barcelona (UB), Bioibérica, FCBarcelonaUniversitas – Muscletech Network,Fundació Bosch i Gimpera (FBG), Fundació Leitat – Muscletech Network (FLeitat), Hospital Universitari Vall d’Hebron-Institut de Recerca (VHIR), Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Aquests tractaments van des de la utilització de cèl·lules mare extretes de moll d’os o greix fins a les cèl·lules mare pluripotents. En el context d’ADVANCECAT també es realitzaran estudis translacionals per aplicar aquestes cèl·lules en pacients afectats per a malalties cardiovasculars o neurològiques en projectes que involucren laUniversitat de Barcelona (UB), la Barcelona Macula Foundation, Bioibérica i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB).

Teixits artificials per a la reconstrucció d’òrgans danyats

Una part rellevant de la medicina regenerativa de teixits és la matriu extracel·lular; els esforços conjunts de molts integrants d’ADVANCECAT,liderats per Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Institut d’Investigacions en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), permetran accelerar aquest tipus de teràpies que van des de la descel·lularizació de teixits humans que permeten obtenir la matriu extracel·lular natural, fins al desenvolupament de nous mètodes de producció artificial de matriu extracel·lular mitjançant impressores de material biològic o bioprinters, incloent tècniques d’impressió 3D.

Entitats que formen part del projecte ADVANCECAT: Universitat de Barcelona (Líder), Ferrer (Co-líder), Banc de Sang i Teixits, Barcelona Macula Foundation, Bioibérica SA, ButlerScientifics SL, Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, Fundació Bosch i Gimpera, FCBarcelonaUniversitas – Muscletech Network, Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron-Institut de Recerca, Fundació Institut de Bioenginyeria de Catalunya, Fundació Institut d’Investigacions en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, Fundació Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Fundació Leitat – Muscletech Network, Institut d’Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, Tecnologia Regenerativa Qrem, Universitat Autònoma de Barcelona. El projecte està integrat a la comunitat NEXTHEALTH coordinada per Biocat.

Aquest projecte està cofinançat per ACCIÓ i per la Unió Europea en el marc del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) Catalunya 2014-2020.

feder-footer

 

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi