Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Noves pautes de tractament i seguiment en pacients amb DMAE exsudativa

El passat mes de desembre la revista Archivos de la SEO va dedicar el seu Suplement "Lucentis: Cinc anys d’experiència. Dels assaigs clínics a la pràctica clínica" a el que ha suposat per a l’oftalmologia els 5 anys que porta ranibizumab (RNB) a les nostres mans. 

Segons apuntava A. Piñero, catedràtic d’Oftalmologia de la Universitat de Sevilla, són diversos els punts que més s’han discutit en relació amb el tractament: les possibles diferencies en el perfil de seguretat d’ambdós fàrmacs o el fet de tractar una malaltia durant molts anys. Per aquest motiu, durant aquests anys s’ha qüestionat si la pauta d’injeccions mensuals proposta en els assajos és o seria la més adequada, tenint en compte el que ha suposat de càrrega assistencial.

Tal com apuntava Piñeiro, la veritat és que en aquests anys han sorgit diferents formes de pautar el tractament. Per al Dr. Arias, coautor juntament amb el Dr. Monés de l’article "Noves pautes de tractament i seguiment en pacients amb degeneració macular associada a l’edat exsudativa", "els diferents protocols presenten avantatges i inconvenients, no existeix el protocol ideal. Un tractament personalitzat és la millor opció ".

Els estudis ens mostren com mínimes injeccions i mínimes visites no eviten, de cap manera, la recurrència i és per això que autors com el Dr. Monés defensen que, possiblement, l’única manera d’evitar la recurrència és defensar tractaments proactius que mantindrien sempre adormida la lesió.

"Noves pautes de tractament i seguiment en pacients amb degeneració macular associada a l’edat exsudativa"
(Resum article)

Les injeccions intravítries de ranibizumab (Lucentis) són el tractament d’elecció dels pacients amb degeneració macula exsudativa. En els últims anys s’han assajat diverses pautes de tractament i seguiment per tal d’optimitzar els resultats d’eficàcia i seguretat. A la pràctica clínica habitual, s’utilitzen, fonamentalment, els protocols PRN (pro et nata) i “treat and extend” o variants tipus el règim FUSION. Els protocols PRN es basen en el seguiment regular del pacient i en el seu retractament davant l’evidència de reactivació de la lesió, bàsicament determinada per pèrdua d’agudesa visual i fluid macular persistent o recurrent en la tomografia de coherència òptica. Els protocols “treat and extend” o Fusion, es basen en el retractament precoç de la lesió abans que es produeixi la seva reactivació, buscant evitar les pèrdues no reversibles de visió que poden produir-se en les recurrències de la malaltia.

No s’ha pogut trobar un protocol de tractament i seguiment ideal alternatiu al règim mensual que pugui aplicar-se i reproduir-se en tots els casos, de manera que el tractament amb ranibizumab intravítreo s’ha d’individualitzar en cada pacient.

Font:
Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología
Vol. 87 Diciembre 2012 extraordinario 1

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi