Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

Voice Dream. La millor app de lectura del món

No hi ha res millor per a molts que la companyia d’un bon llibre en qualsevol moment i a qualsevol lloc. Dins de les aplicacions que es mostren en el projecte SilVer hem seleccionat Voice Dream, una aplicació que ofereix la lectura de llibres en diferents formats com PDF, TXT o DOC, fins i tot en formats d’àudio com MP3 o Daisy.

La lectura per veu sintètica es pot fer amb veus d’alta qualitat amb accés a un total de 54 llengües diferents; entre les quals es troben el català, el castellà, l’anglès o el francès. A més, es pot triar entre diferents veus femenines o masculines, segons el gust del lector.

Les persones amb problemes visuals ja no podran dir que abandonen la lectura per haver perdut la visió, així com tampoc si s’aguditza la seva malaltia visual fins al punt de no poder llegir les lletres d’un llibre convencional.

Encara que el seu funcionament i càrrega de llibres no és gaire complicada l’Institut de la Màcula, amb la col·laboració de la Barcelona Macula Foundation, ofereix cursos personalitzats perquè les persones s’iniciïn.

Voice Dream. Concepte de funcionament

Per comprendre bé l’aplicació, i treure-li el major partit possible, hem de començar a familiaritzar-nos amb alguns conceptes de núvol com Dropbox o iCloud, a més d’algunes frases com “arrossegar l’arxiu” o “pujar a la carpeta”. Voice Dream és una aplicació que permet la càrrega de llibres des de serveis de tercers i, per tant, en ser una aplicació oberta, l’usuari pot triar el llibre en funció del format i la pròpia localització de l’arxiu que conté el llibre. Per posar un cas pràctic: podem tenir el títol del llibre ‘El árbol de la ciencia’, de Pío Baroja, a la carpeta “llibres” d’iCloud o Dropbox; que, al final, són serveis d’emmagatzematge.

Una vegada comprès el concepte és simple; hem de seguir els següents passos:

Voice Dream si ho fem des del telèfon

 1. Obrir l’aplicació Voice Dream.
 2. Prémer el botó “afegir” (s’obre una pantalla amb diferents opcions).
 3. Triar el servei des d’on s’importarà (seguirem l’exemple amb Dropbox).
 4. Localitzar la carpeta contenidora del llibre “llibres” i obrir-la.
 5. Buscar ‘El árbol de la ciencia’ i obrir-lo prement sobre el botó “descarregar”.
 6. Una vegada finalitzada la descàrrega prémer el botó “enrere” i, una vegada completat, el llibre es presenta a la vista general de la pantalla principal.

Voice Dream per realitzar la descàrrega des d’iCloud

En aquest punt existeixen dues possibilitats de descàrrega: una amb el llibre situat en una carpeta concreta d’“arxius d’Apple” i, una altra, amb la pròpia sincronització de l’aplicació amb la seva carpeta a l’arrel del servei iCloud.

Voice Dream des d’“arxius d’iCloud”

 1. Obrir l’aplicació Voice Dream.
 2. Prémer el botó “afegir” (s’obre una pantalla amb diferents opcions).
 3. Triar “arxius” i localitzar la carpeta contenidora del llibre “llibres”. Obrir-la.
 4. Buscar ‘El árbol de la ciencia’ i obrir-lo prement sobre el botó “descarregar”.
 5. Una vegada finalitzada la descàrrega prémer el botó “enrere”. Una vegada finalitzat, el llibre es visualitza a la vista general de la pantalla principal.

Voice Dream des de la carpeta de sincronizació

Hi ha moltes aplicacions que, instal·lades en el telèfon, incorporen serveis de núvol en el moment de la instal·lació. En el cas de Voice Dream, ofereix sincronització per defecte amb el servei d’iCloud; sempre que s’instal·li en un producte Apple. En utilitzar aquest servei es crea una carpeta a iCloud denominada “Reader” i, dins d’aquesta, es visualitzen dues subcarpetes: “Library” i “Loader”, cadascuna amb la seva comesa.

Tornant a l’explicació, per al procés de càrrega del fitxer (llibre) des d’iCloud:

 1. Guardar el llibre a la carpeta denominada “Loader” i deixar-lo anar.
 2. Una vegada emmagatzemat el llibre cal tancar la carpeta i obrir l’aplicació Voice Dream.
 3. En obrir l’aplicació, l’app se sincronitza automàticament amb el servei d’iCloud. Després d’uns segons, apareix el llibre a la llista de la pantalla principal per ser llegit.

Voice Dream. Descripció de la pantalla principal

 • A la part superior esquerra es visualitza el botó afegir. Serveix per agregar llibres a la biblioteca.
 • Botó editar. Quan es prem es pot, entre altres coses, eliminar el llibre ja llegit.
 • Es presenta la llista de llibres guardats.
 • Existeixen dos botons d’ordenació: quadrícula i llista. Per als usuaris de Voice Over es recomana en format llista, ja que ordena de manera clara els títols i els atributs del llibre.
 • Botó configuració. Des d’aquí es configura el següent: sincronització amb el núvol, fonts de continguts (biblioteques digitals), gestió de veus, ccontacte amb el desenvolupador i manual d’ús de l’app.

Voice Over. Botó lector part inferior dreta

Botó document. Ofereix accions sobre el llibre que estem llegint. Algunes són l’exportació en una altra extensió d’arxiu o del text subratllat durant la lectura.

Botó controls. Aquí es pot modificar la manera de lectura, parar al final del document, frase, seguir amb el proper document o manera lectura amb el dit (aconsellat per a persones amb dislèxia o persones que tenen problemes d’aprenentatge).

Voice Over. Ajustament d’àudio

En aquest apartat es pot modificar tot el que està relacionat amb la veu: velocitat de lectura, idioma de lectura, selecció de la veu, configuracions avançades, ajustaments de pronunciació o entrada a la botiga de veus.

Voice Over. Configuració visual

Es poden modificar les configuracions visuals de text pla o original, ajustar la font en grandària i espaiat, visualització de la interfície en manera clara, fosca o personalitzar-la en funció de les necessitats; així com diferents paràmetres avançats.

Voice Over. Com llegim

Cal tenir en compte que, l’aplicació, permet la marcació de la lectura en funció de preferències, encapçalats, paràgrafs o text, sent de gran ajuda quan es vol abandonar la lectura i deixar un punt de referència. De manera automàtica, a més, si entra una trucada o es tanca l’app deixa una marca automàtica en el punt on es deixa la lectura.

Existeix també el botó reproducció, que activa la lectura del llibre. A més, ofereix una àmplia gamma de navegació per segons, frases, paràgrafs o ressaltats per tot el document.

El botó buscar serveix per localitzar alguna paraula o frase.

Els indicadors de temps de lectura, el que es porta llegit o el temps que ens falta per acabar el capítol són altres opcions de Voice Over.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi