Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La BMF i el CMRB presenten resultats amb teràpies avançades per frenar la progressió de la DMAE

La Barcelona Macula Foundation presenta els principals resultats del seu estudi ‘Development of a large animal model of geographic atrophy and transplantation of human iPSC-derived RPE cell suspension into subretinal space’, realitzat en el marc del projecte ADVANCE(CAT)

El projecte ADVANCE(CAT) va celebrar, el dilluns 18 de març de 2019, la sessió de clausura en un acte institucional celebrat en la Universitat de Barcelona que van presentar el Dr. Josep Maria Canals, coordinador d’ADVANCE(CAT) i Tristan Pritchard Meaker, responsable de desenvolupament de negocis de la Unió Europea en cèl·lula i teràpia gènica. Albert Barberà, Director General de Recerca i Innovació en Salut, va assistir en representació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

La investigació liderada per la Barcelona Macula Foundation al costat del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), i que ha comptat amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits (BST) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), va ser part destacada d’aquest acte i va comptar amb la participació del Dr. Jordi Monés MD, PhD i la Dra. en biologia Anna Veiga, del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona. Aquest projecte s’ha desenvolupat en la Preclinical Eye Research Unit, liderada per la Barcelona Macula Foundation i Specipig.

La Dra. Anna Veiga va explicar els procediments i les tècniques utilitzades per obtenir cèl·lules de l’epiteli pigmentari (EPR) de la retina a partir de cèl·lules mare pluripotents induïdes humanes (iPSC). Aquestes cèl·lules es van implantar en l’espai subretinal situat prop de les àrees amb atròfia retinal exterior selectiva i ben delimitada en un model animal que reprodueix característiques de l’atròfia de la retina humana. El Dr. Jordi Monés, en la seva intervenció, va explicar que s’ha demostrat que les cèl·lules iPSC-EPR implantades en un model animal són capaces d’integrar-se en la retina sana i de formar una monocapa epitelial. “La capacitat de l’epiteli pigmentari de la retina a l’hora d’integrar-se en el teixit hoste permetria prevenir la progressió de l’atròfia geogràfica reduint el seu avanç. A més, la integració anatòmica no només contribuiria al fet que se segregui el factor tròfic, sinó que també ajudaria a l’epiteli pigmentari de la retina al fet que dugui a terme algunes de les funcions cel·lulars que li són pròpies”, va exposar el Dr. Jordi Monés. I va finalitzar apuntant el següent pas: avaluar, en la fase I dels assajos clínics, aquest tercer mecanisme de regeneració i suport.

Ángel Raya i Anna Veiga (CMRB), Jordi Monés (BMF) i Ricardo Casaroli (BST).

El projecte ADVANCE(CAT) va plantejar com a objectiu principal el desenvolupament de medicaments d’ús humà des de fases preclíniques fins a la seva aplicació clínica, basats en gens (teràpia gènica), cèl·lules (teràpia cel·lular) i teixits (enginyeria de teixits), és a dir, desenvolupament de teràpies avançades. Per a això, el projecte va comptar amb la participació d’una xarxa d’entitats catalanes de l’àmbit de la recerca biomèdica, entre les quals es trobaven la Barcelona Macula Foundation. En el projecte ADVANCE(CAT) va ser molt important, des de l’inici, fomentar la col·laboració entre els centres de recerca, acadèmics i empreses del sector amb la finalitat de crear nous fàrmacs basats en teràpies avançades i portar-los cap a l’aplicació clínica i industrial.

Aquest projecte ha format part del Pla d’actuacions de la comunitat RIS3CAT ‘NEXTHEALTH: Comunitat de solucions multidisciplinàries per als pròxims reptes en salut’, coordinada per Biocat, impulsada per l’Agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) i finançada per la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional), Catalunya 2014-2020.

 

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi