La nova hipòtesi sobre la progressió de la DMAE cap a l’AG a MaculArt
El Dr. Jordi Monés, director mèdic de la BMF, ha exposat a la trobada internacional MaculArt la nova hipòtesi sobre la progressió de la DMAE cap a l’atròfia geogràfica (AG). Es tracta de la tesi “Drusen Ooze: a novel hypotesis in geographic atrophy”, publicada per la prestigiosa revista científica Ophthalmology Retina. La nova teoria explicaria com les drusen ooze podrien activar la superfície apical de l’epiteli pigmentari retinal (EPR) sobrepassant la seva capacitat de manteniment de l’entorn dels fotorreceptors. Aquest extrem conduiria a la mort de l’EPR, probablement a través de la piroptosi i la necroptosi. Posteriorment es produïria l’alliberament incontrolat continu del material intracel·lular, que activaria encara més les cèl·lules de l’EPR veïnes, propagaria la mort cel·lular i promouria la progressió vers la AG com un cicle viciós de cèl·lula a cèl·lula. Aquesta troballa s’emmarca en els treballs de recerca que s’estan desenvolupant en el marc del projecte EYE RISK.
El Dr. Monés també hi ha explicat els resultats de l’estudi TREND, en què s’han comparat l’eficàcia del ranibizumab en pautes mensuals respecte de la denominada pauta “treat and extend”. La seva intervenció, “Efficacy and safety of ranibizumab 0.5 mg treat and extend versus monthly regimen in patients with neovascular age related macular degeneration: 12-month results from the TREND study”, ha valorat els pros i els contres de les diferents pautes d’aplicació.
El Congrés MaculArt és una trobada internacional que enguany ha celebrat la segona edició, amb oftalmòlegs de primer nivell de tot el món que han posat sobre la taula els avenços capdavanters en el camp dels tractaments visuals.
Imatges: Drusen Ooze: A Novel Hypothesis in Geographic Atrophy. Monés, J., Garcia, M., Biarnés, M., Lakkaraju, A., & Ferraro, L. (2017). Drusen Ooze: A Novel Hypothesis in Geographic Atrophy. Ophthalmology Retina.