Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La Barcelona Macula Foundation participa en el projecte d’investigació Microbeyeome, que estudia la relació del microbioma i la DMAE

Amb la premissa que el microbioma és potencialment modificable, l’estudi MICROBEYEOME, actualment en procés de selecció de candidats, pretén analitzar la microbiota intestinal i bucal de pacients diagnosticats de DMAE amb la finalitat de poder obrir noves vies de recerca a la prevenció i tractament de la malaltia

La Barcelona Macula Foundation i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), en estreta col·laboració amb l’Institut de la Màcula, han iniciat el projecte de recerca MICROBEYEOME, que pretén analitzar la microbiota intestinal i bucal de pacients diagnosticats amb degeneració macular associada a l’edat (DMAE).

L’objectiu principal de l’estudi és caracteritzar el microbioma oral i intestinal dels pacients mitjançant la seqüenciació de l’ARN 16S i comparar-lo amb el microbioma de pacients sans, així com trobar diferències entre els diferents fenotips de DMAE.

D’aquesta forma es podrà identificar si una composició microbiana única pot associar-se a un fenotip concret. Degut al fet que el microbioma és potencialment modificable, aquest estudi podria obrir noves vies de recerca a la prevenció i/o possibles tractaments per a la DMAE.

En aquests moments, aquesta primera fase de l’estudi MICROBEYEOME correspon a la selecció de possibles candidats participants a través d’una única visita. Els criteris d’inclusió principals són els següents:

  • Pacients majors de 50 anys, amb DMAE i pacients sans.
  • Els pacients no han d’haver pres antibiòtics al llarg dels darrers tres mesos.
  • Quedaran exclosos pacients amb altres malalties neurodegeneratives com la malaltia d’Alzheimer o la malaltia de Parkinson, o en tractament per a qualsevol tipus de càncer.

El microbioma és l’ecosistema format per microorganismes que habiten el nostre cos, principalment en l’intestí, que fins fa uns anys s’anomenaven flora intestinal per la creença que pertanyien al regne vegetal.

Cada persona acull un microbioma únic, que en combinació amb la seva genètica tindrà un rol clau tant en la salut com en la malaltia. I es que el microbioma manté una relació constant amb el sistema immunitari: davant qualsevol desequilibri es pot iniciar un procés patològic. A més, les seves funcions també es troben en el procés digestiu extraient nutrients i produint vitamines.

En els darrers anys s’ha conegut la relació del microbioma amb malalties neurodegeneratives com Parkinson o Alzheimer, amb trastorns del neurodesenvolupament com el trastorn de l’espectre autista (TEA) o amb síndromes metabòlics com la diabetis tipus II.

Estudis recents suggereixen que el microbioma també pot tenir un paper important en malalties oculars com la uveïtis o la DMAE exsudativa. El que encara s’ha de demostrar és si els canvis observats en el microbioma són la causa o la conseqüència de la malaltia.

El passat mes de desembre l’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3, entitat que assessora i acompanya a persones amb discapacitat visual i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona, va premiar a la Barcelona Macula Foundation amb el I Premi per a la Investigació de Malalties Visualsper aquest projecte de recerca. Membres de la pròpia associació, juntament amb membres de la Societat Catalana d’Oftalmologia i del Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya formaven part del jurat del premi, dotat amb 25.000 €.

El Dr. Jordi Mones, MD, PhD, ens explica en aquest vídeo què és el microbioma, quins canvis poden patir al llarg de la vida i com afecta a la nostra salut:

Si vols participar en un assaig clínic, envia’ns les teves dades aquí i avaluarem si ets elegible.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi