Anar a la navegació principal Anar al contingut principal Anar al peu de pàgina

La Barcelona Macula Foundation rep el I Premi a la Investigació de Malalties Visuals de l’Associació Discapacitat Visual de Catalunya: B1+B2+B3

El Dr. Jordi Monés MD, PhD, director mèdic de la Barcelona Macula Foundation, va recollir el premi dotat amb 25.000 €, que permetrà posar en marxa una nova investigació per estudiar la relació del microbioma oral i intestinal amb la degeneració macular associada a l’edat (DMAE)

L’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3, entitat que assessora i acompanya a persones amb discapacitat visual i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona, va premiar ahir dilluns a la Barcelona Macula Foundation (BMF) amb el I Premi per a la Investigació de Malalties Visuals, dotat amb 25.000 €, pel projecte d’investigació MICROBEYEOME: Estudi del microbioma intestinal i oral en degeneració macular associada a l’edat (DMAE). El projecte d’investigació es portarà a terme en col·laboració amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l’Institut de la Màcula.

El jurat del premi va ser format per membres de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3, de la Societat Catalana d’Oftalmologia i del Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya. L’objectiu d’aquest premi és avançar en la cura i prevenció de les malalties visuals.

El Dr. Jordi Monés MD, PhD, director mèdic de la BMF, va recollir el premi en nom de l’entitat. En el seu discurs va agrair molt especialment al director de l’Associació, Manel Martí, la llarga relació de col·laboració i suport que manté no només amb la BMF sinó també amb diversos centres de recerca del nostre país i la seva predisposició incansable de buscar fons per a la recerca, un camp que tothom va estar d’acord que necessita del suport de tots.

El Dr. Jordi Monés el va felicitar per haver convocat aquest I Premi i va agrair també molt especialment la col·laboració voluntària i la iniciativa del Dr. Eduard Castells Cuch, excap de Secció i Servei de cirurgia cardiovascular de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que l’ha fet possible.

El microbioma és l’ecosistema format pels microorganismes que habiten el nostre cos, principalment l’intestí. Darrerament, han augmentat les investigacions que relacionen l’estat del microbioma amb les malalties de l’ésser humà. Estudis recents suggereixen que pot tenir un paper important en diverses malalties oculars i en concret, en la patogènesi de la degeneració macular associada a l’edat (DMAE). A diferència d’altres camps, el microbioma és potencialment modificable i per tant, amb més interès des del punt de vista terapèutic.

L’estudi de la Barcelona Macula Foundation pretén caracteritzar el microbioma intestinal i bucal dels pacients diagnosticats de DMAE mitjançant la seqüenciació de l’ARN 16S i comparar-lo amb el microbioma de pacients sans. Així, s’identificarà si una composició microbiana única pot associar-se a un fenotip concret. Degut a la possibilitat de modificar-lo, aquest estudi podria obrir noves vies de recerca per a la prevenció i/o possible tractament de la DMAE.

A l’acte, celebrat al Palau Macaya de Barcelona, van assistir Robert Fabregat, Director General de Recerca i Innovació en Salut del Departament. de Salut de la Generalitat de Catalunya, Maite Aymerich, Directora General de currículum i personalització del Departament d’Educació, i Aina Plaza, Subdirectora General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Durant la cloenda de l’acte, Robert Fabregat va fer un repàs de l’afectació que les malalties de la visió tenen a Catalunya i com es treballa des de les administracions afectades: els Departaments de Salut, Educació i Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya. També va remarcar la importància de no només investigar tot allò que té a veure amb el tractament de les malalties en l’àmbit més clínic, sinó també prendre enfocs més bàsics, dirigits a prevenir l’aparició de les malalties i avançar-se en el seu desenvolupament en general amb el que això implica, d’una banda, per les persones afectades i de l’altra per la sostenibilitat del sistema.

A la imatge principal, el Dr. Jordi Monés MD, PhD durant el seu discurs. Darrere seu, d’esquerra a dreta, Robert Fabregat, Manel Martí i el Dr. Eduard Castells.

A sota, l’equip de la BMF amb els altres candidats al premi i els representants de les institucions i entitats participants en el jurat.

La recerca és l'única solució de futur per lluitar contra la ceguesa

Només amb el teu ajut ho podrem fer possible. Ajuda'ns a ajudar-te!

Col·labora-hi