SilVer amplia la seva plataforma amb noves apps per a persones cegues o amb baixa visió
La innovadora plataforma SilVer, que cataloga i recomana apps i dispositius per a qui ha perdut o té baixa visió, ha vist ampliat el seu ventall d’opcions amb noves aplicacions que s’adapten i faciliten les necessitats diàries de les persones usuàries
SilVer (Smart Aids for Visually Impaired) és una proposta pionera. Es tracta d’una web de consulta gratuïta, una plataforma que permet a les persones cegues o amb baixa visió disposar d’un espai on trobar les aplicacions i dispositius que ofereix el mercat i que millor s’adapten a les seves necessitats diàries. I, de la mateixa manera que la tecnologia evoluciona constantment, SilVer també s’actualitza amb noves aplicacions.
Des de la consultora d’accessibilitat digital DRJ Consulting i la Barcelona Macula Foundation, impulsors d’aquesta iniciativa, s’han analitzat les següents aplicacions a partir de valorar paràmetres com la funcionalitat, l’accessibilitat i la facilitat d’ús: Identificador de colores, Detector de luz, Yuka i Mercadona.
Identificador de colores ONCE
Es tracta d’una aplicació que permet detectar els colors de l’objecte al que s’enfoca. Ofereix la possibilitat que la revisió es faci de dues maneres: continua, és a dir, l’app va informant constantment dels colors que detecta la càmera; o exploració d’una imatge, revisant els colors de la fotografia que ha pres l’app.
A diferència d’altres aplicacions similars, on l’identificador forma part d’apps més complexes, aquesta és molt ràpida i fàcil de fer servir. És important tenir en compte que els resultats es veuen condicionats per la llum que hi ha on es fa servir i per la pròpia ombra que es projecti, com passa amb qualsevol altre identificador de colors.
Detector de luz ONCE
Sens dubte, saber si estàs en una habitació il·luminada o no és important. Tant si es tenen convidats a casa, com si ens preocupa el consum elèctric, per exemple. Aquesta aplicació permet a l’usuari saber si hi ha cap focus de llum a l’habitació en la que es troba.
I, a diferència d’altres detectors de llum, aquesta app no està inclosa en altres aplicacions més àmplies i ofereix els resultats per so, vibració o ambdues opcions. Aquest segon punt és important, ja que converteix aquesta app en la única que pot ser utilitzada per persones sordcegues, a més de poder fer-se ús en ambients silenciosos.
Yuka
Anar al supermercat és, en ocasions, un repte per a les persones cegues o amb baixa visió. Conèixer si un producte conté algun al·lergen és vital per a moltes persones, i no sempre és fàcil. Aquesta aplicació escaneja els codis de barres dels productes alimentaris i cosmètics, i ofereix una fitxa detallada que permet entendre l’anàlisi de cada producte.
A més, amb aquesta aplicació es pot saber si el producte en qüestió és saludable o no, recomanant productes similars i més beneficiosos en cas que l’impacte sigui negatiu.
Amb una interfície simple de fer servir, per començar a escanejar productes és necessari registrar-se amb un correu electrònic, o a través d’un compte de Facebook.
Mercadona
Relacionada amb l’anterior app, en aquest cas es tracta de l’aplicació de la cadena de supermercats, que dona accés a la compra online. D’una forma ràpida i intuïtiva, es pot fer la compra des de qualsevol lloc si s’està dins dels codis postals on el servei ja està disponible.
Aquesta aplicació permet veure els productes en detall, afegir-los al cistell, fer la compra, revisar les compres anteriors, modificar-les en funció a les necessitats de cadascú, i comprar els productes habituals sense necessitat de llistes.
Si bé l’app és intuïtiva i simple de fer servir, està indicada per aquelles persones que es trobin còmodes utilitzant el dispositiu mòbil, doncs per aprofitar-la correctament l’usuari ha de fer ús de camps de text, botons desplegables, etc. Si l’usuari és cec total i no se sent del tot còmode amb el lector de pantalla, pot resultar carregós intentar fer servir l’app correctament.
És important destacar que l’accessibilitat per a usuaris de lectors de pantalla en la versió Android no està tan desenvolupada com la d’iOS, per això no es recomana el seu ús en Android si l’usuari és cec.